Hem Whisky & Bourbon Plantation 20th Anniversary XO

Plantation 20th Anniversary XO

av Livets Goda

Whisky & Bourbon om Plantation 20th Anniversary XO
Plantation har de senaste åren kommit in i en nytändning och uppvisar ett ståtligt och kvalitativt register. Man förvaltar sin sprit och fathantering på ett ödmjukare vis, vilket i sin tur ger rommen en elegantare och mer balanserad struktur genom hela registret, vilket inte minst märks i denna skapelse. 20th Anniversary XO är elegant och subtil i aromerna med försiktiga och integrerade toner av socker, lätt cigarrök, och sparsmakad arrak. Smekandende drag av vanilj, mogen banan, kaffe och kokos tillsammans med en fin syra, kryddighet och fattoner i balanserad stil breder elegant ut sig i gom. Avslutet har en lång, silkig och förföriskt snygg, stram avrundning, vilket gör denna rom till en tacksam och smått ”intaktsfarlig” rom att socialisera med. Det blir lätt snabba centiliter som kan åka ner här. Och det är ju så en perfekt en ska vara: Läcker och förförisk med kvalitativ substans, bra karaktär och pondus i ryggen. Vi tycker om det här… mycket!

92 poäng / Whisky & Bourbon

Plantation 20th Anniversary XO
Nr 509, (700 ml), 514 kr
Barbados

Lagring/framställning
En blend av producentens äldsta rom från Barbados. Melassen från sockerrören har fått jäsa i tre veckor innan destillering som sker på en kombination av kolonnpanna och pot stills. Därefter har den lagrats i bourbonfat i ca 11 år innan övertappning och lagring i cognacsfat i Cognac i ytterligare ca 2 år före buteljering.

Vill du läsa mer om Plantation och deras range? 
Ladda gärna ner Livets Goda Vinet & Maten Höst 2017, där ni finner 12 sidor i fokus om Plantation från Alexendres senaste besök. 

Utgåvan kan ni kostnadsfritt ladda ner här >>

RELATERAD LÄSNING