Hem Övrigt Så mycket skräp städades upp under Det Goda Vårstädet

Så mycket skräp städades upp under Det Goda Vårstädet

av Livets Goda

Estrella och Städa Sverige startade i år för första gången ett nytt gemensamt projekt för att städa upp skräp från naturen i Angered. Projektet bidrar dels till att skapa perspektiv på nedskräpningen hos unga (12-16år), samtidigt som projektet även bidrar till att de lokala idrottsklubbarna i Angered får ett extra bidrag till klubbkassan.

– Flera glada tillrop från förbipasserande invånare visade på att ungdomarnas insats uppskattades. Kommenderar Mårten Heslyk Projektledare Kust, Städa Sverige 

Deltagare 

Totalt under Det Goda Vårstädet under Estrellas försorg deltog 191 ungdomar/aktiva mellan 12-16år,samt 32 ledare, från tolv olika lag från nio olika idrottsföreningar.

Skräpet 

Totalt fylldes 58 säckar med brännbart skräp, 25 säckar med icke brännbart, tre säckar med miljöfarligt och en säck med pant. 87 säckar skräp totalt motsvarar cirka 1,6 ton.

Skräpet dominerades av plast i olika former såsom godis, plastpåsar, förpackningar, snabbmatsförpackningar, snackspåsar, fimpar och snus. Längs strandkanter hittades trasiga burkar, engångsgrillar, ölburkar, flaskor och fiskedrag.

Bland det som stack ut fanns bland annat ett uppbrutet kassaskåp som polisen fick vetskap om. Estrellas marknadschef Sofi Randén som var med och städade under dagen hittade flera snackspåsar av olika märken, däribland en 26 år gammal Estrellapåse

– Det var en väldigt talande påminnelse om varför vi gör detta. Vi vet att våra produkter kan hamna i naturen och projektet är ett sätt att nu och långsiktigt minska nedskräpningen. 

Förutom godispapper, burkar och ’vanligt’ skräp så hittades även en dator, cykel, El-scooter, kondomer, sprutor och en stor bag med kläder. Andra fynd var brända elkablar, MC-hjälm, knivar (typ moraknivar) i förpackning, en stege, kassaskåp, motorcykelhjälm, golfboll, örhängen, påsklämmor och målade lösnalar. 

Så kommer klubbarna använda ersättningen

”Åka iväg på cup i Sverige eller Danmark senare i år” 
– Bergums IF P13, F05/06

”Vi har en fond för de barn som inte har råd att betala avgifter, kläder, skor etc. Vår tanke är att fylla på fonden där samt köpa träningsmaterial” 
– Angered Atletiska Förening

”Använda pengarna till att starta en lagkassa för ett nytt futsal lag för flickor” 
– Angered SK

Som del av deltagaravgift på Riksmästerskapen i Basket” 
– Hammarkullens Basket F14/15

”Vi är en styrelse som arbetar mycket med att ordna aktiviteter för barn och ungdomar på klubben. Vi planerar att hyra en buss för pengarna så att vi och barnen på klubben får möjligheten till att få åka och kolla på när polisrytteriet tränar sina hästar. Något vi och barnen har velat göra länge” 
-Storås Ridklubb 

”Göra någon rolig gemensam aktivitet som avslutning på säsongen. Grilla och någon rolig lek” 
– GHC

RELATERAD LÄSNING