Hem Mat & Restaurang Sommarens fräschaste sallad

Sommarens fräschaste sallad

av Livets Goda

Sallad är bästa sommarmaten, lätt och fräscht, och vill man ha en matigare upplevelse är det bara att komplettera med gryner, grova grönsaker, baljväxter eller nötter. Precis så jobbar David Frenkiel och Luise Vindahl, duon som ligger bakom det framgångsrika konceptet Green Kitchen Stories. Här har de, i samarbete med varumärket Zeta, experimenterat med en av de senaste nyheterna – ett torrt, risliknande korn gjort på baljväxter.

-Vi tycker att det är ett perfekt alternativ till vitt ris, men mer smakrikt och med härligt tuggmotstånd. Dessutom är det fiberrikt och går snabbt att tillaga, säger David Frenkiel.

Ett bra alternativ till ris
Så många som 7 av 10 svenskar äter för lite fibrer enligt en av de stora matvaneundersökningarna i Sverige.* Zetas nyhet med risformad pasta av baljväxter innehåller åtta gånger så mycket fibrer som vanligt vitt ris. En bra sak och något som, utöver smak och breda användningsområden, säkert bidrog till att produkten fick pris som ”Årets innovation” på matmässan Sial i Paris 2018.

I nuläget finns tre olika varianter: med kikärtor, med röda linser & gröna ärtor eller med röda linser, kikärtor & gröna ärtor. Alla passar i såväl varm som kall matlagning, kan ersätta vanligt ris på tallriken men fungerar också utmärkt som matig bas i olika salladsrätter. I Green Kitchen Stories recept används kikärtsvarianten, men samtliga sorter passar. Tänk bara på att koka produkten i rikligt med vatten och att skölja ordentligt både före och efter kokning för att få bort stärkelsen. I Green Kitchen Stories recept på sommarsallad används Zeta Halloumi. Sedan tidigare finns recept med andra ostar ur Zetas sortiment, som feta och mozzarella. Du hittar Green Kitchen Stories recept på zeta.nu.

*Riksmaten 2010, www.livsmedelsverket.se

RELATERAD LÄSNING