Det är något speciellt med julöl. Det är inte bara det faktum att den enbart avnjuts i juletider – det komplexa maltreceptet skapar också en skillnad i hantverksprocessen jämfört med ljust öl där utmaningen istället ligger i att hitta rätt balans mellan beska och fyllighet. – Det har onekligen varit en glädjefylld utmaning att skapa ett öl som Pistonhead Chimney Sweeper, säger bryggmästare Richard Bengtsson. I årets nyhet Pistonhead Chimney Sweeper ingår hela fyra olika maltsorter som tillsammans ger en häftig maltkropp där bland annat rökmalt balanseras mot högalfahumlen tomahawk. Med sin mörka mahognyröda färg har ölen en bra balans mellan fyllighet och sötma, en komplex maltighet och en välbalanserad humleblommighet och beska. Med en humlearomatisk fylligt maltig smak med brända inslag av kaffe är chanserna stora att Pistonhead Chimney Sweeper blir en succé på julbordet. – Det spritter faktiskt i kroppen när jag tänker på julöl och jag får en mustig smak i munnen när jag ser de vackra mörkröda färgerna och det vita skummet, säger Richard Bengtsson. Inspirationen vid julölsbryggande får sig också en extra skjuts av det faktum att man vet att julen nalkas och med den härlig stämning, god mat och – som (skum)kronan på verket – gott öl. Vid Stockholm Beer & Whiskey Festival mottog Bryggeriets Julspecial silvermedalj i klassen ”All lager över 6 %”. Gotlands Bryggeri Lillebror Gotlands Bryggeri med självaste Johan Spendrup som bryggmästare presenterar även dom ett par goda nyheter, Sleepy Bulldog Winter Ale samt Wisby Julbrygd. Sleepy Bulldog Winter Ale Alla hundar älskar att springa iväg och leta efter saker och bulldogen Krut är inget undantag. På Gotlands Bryggeri samlades bryggarna som barn kring julklapparna när Krut plötsligt kom hem med en hel påse Galaxyhumle från Australien. Duktig vovve! sa bryggmästare Johan ”den där humlesorten har ännu ingen bryggt öl på i Sverige så den skall få förgylla vår nya brygd Sleepy Bulldog Winter Ale”. I Wisby Winter Ale möts den mörkrostade karaktären från en äkta Brown Ale med den högre alkoholstyrkan och fylligheten från den svenska julölstraditionen och bildar med de två fruktiga humlesorterna Galaxy från Australien och Nelson Sauvin från Nya Zeeland en fulländad symbios som lyfter konceptet julöl till nya höjder. Wisby Julbrygd Vid skapandet av Wisby Julbrygd fick vår bryggmästare utan pardon vända sig till de gotländska köksmästarna i wärdshus och gästgiverier för att kunna överblicka den tuffa uppgift ett riktigt gott julöl har att klara av. Skinka, småvarmt, lax, sillinläggningar och vad mer… jo på Gotland den rökta lammfiolen, utan den inget riktigt julbord. Det var därför de alla var så tydliga på den punkten, köksmästarna. Ett gotländskt julöl måste vara bryggt på en liten del rökmalt för att skänka lammfiolen sitt rätta ackompanjemang. Till Wisby Julbrygd har vi valt den klassiska tyska underjäsningen vid låg temperatur för att främja de finstämda smaktonerna i ett öl som just fått jäsa lite längre och lite kallare. Jästen hämtar vi från anrika Weihenstephan i Freising. Världens äldsta bryggeri för övrigt. De valda maltsorterna är björkvedsrökt pilsenermalt från Finland samt mörk och ljus karamellmalt. Humlesorterna är tyska Hallertau. Magnum för att ge ölet sin grundbeska, brittiska Challenger med sin robusta och klassiska charm och avslutningsvis amerikanska Amarillo som välförtjänt skänker dig som julfirare en humleblomma från den nya världen. För mer information om all öl se www.spendrups.se samt www.gotlandsbryggeri.se
204