Hem Övrigt Stor uppslutning i Sverige för bönderna

Stor uppslutning i Sverige för bönderna

av Livets Goda

Torkan drabbar i stort sett alla Sveriges lantbrukare. Extra besvärligt är det för bönder med djuruppfödning. Missväxten innebär att fodret till djuren är på väg att ta helt slut på flera håll i landet. Många privata markägare, kommuner och institutioner har hörsammat LRFs vädjan om att upplåta oanvänd mark för antingen bete eller skörd av gräs. På Facebook har flera privata grupper bildats för att hjälpa bönder att få tillgång till hö.
Flera kommuner runt om i landet erbjuder bönder att skörda gräs gratis. Jordbruksverkets inställning är att regelverken inte ska försvåra för bönderna i en prekär situation.

– Vanliga konsumenter har också stor betydelse genom sina matval. Den största hjälpen vi kan få är att man väljer att köpa svensk mat och då framförallt svenskt kött i den här situationen. Vi tackar alla som väljer svenskt och uppmanar att ännu fler gör det. Det innebär att efterfrågan hålls uppe även vid en situation där vi måste slakta många djur på grund av foderbrist av foderbrist, säger Palle Borgström.

Han lyfter även fram livsmedelsföretagen som nu hörsammar uppropet på att köpa svenskt. På Gotland har exempelvis Coops livsmedelshandlare gått samman och beslutat att enbart svenskt kött kommer att säljas under krisen. Det importerade köttet får tillfälligt inköpsstopp.

På flera andra håll i landet görs liknande åtgärder för att hjälpa den svenska livsmedelsproduktionen. I Umeå slutar handlare att köpa importerat kött, i Ystad skänker ICA-handlare övermogen frukt och grönt samt utgånget bröd till lokala grisuppfödare och uppmanar andra handlare att göra samma sak. ICA har även beslutat att godkänna grönsaker med kosmetiska ”fel”, exempelvis salladsblad med kantbränna. Det är en skada som beror på vattenbrist och stark sol, men som inte påverkar smak, användbarhet eller hållbarhet.

– Stödet är oerhört värdefullt. Vi vill nu att även politikerna ska agera lika kraftfullt. Skördebortfallet kommer att innebära mångmiljardförluster för det svenska lantbruket och innebära en stor likviditetskris. På kort sikt måste regeringen ge ett transportstöd så att hö kan fördelas inom landet, på lite längre sikt kräver vi nu att regeringen inför ett temporärt nationellt stöd till gårdarna så att jordbruksföretagen undviker konkurser, säger Palle Borgström.

RELATERAD LÄSNING