Hem Mat & Restaurang Svegro driver hållbarhetsarbetet framåt och lanserar fler miljövänliga förpackningar

Svegro driver hållbarhetsarbetet framåt och lanserar fler miljövänliga förpackningar

av Livets Goda

Potatis är en av många älskad råvara som funnits i Sverige ända sedan 1600-talet och idag äter svenskarna i snitt hela 50 kg potatis per person och år. För att ta hand om potatisen på bästa sätt är förvaringsmiljön viktig, därför är Svegros nya potatispåse i papper designad för att gynna både miljön och potatisens hållbarhet. Förpackningen skapar en mörk och luftig miljö som ökar potatisens livslängd och kvalitet, och minskar därmed risken för matsvinn. 

– Som en ledande aktör inom potatiskategorin ser vi det som självklart att driva på utvecklingen och våra kollegor i branschen mot hållbara förpackningsalternativ. Utöver förpackningsarbetet ser vi även över produktionen i stort för att kunna minska vårt klimatavtryck. Det är en resa som tar tid, och dessa nya förpackningar är ytterligare ett stort steg på vägen, säger Helena Olin, marknadschef på Svegro.  

Precis som all Svegros potatis kommer delikatesspotatisen från utvalda svenska odlare och har märkningen Från Sverige*. De fem populära sorterna hyllas nu lite extra genom att var och en har fått en egen historia om sin speciella karaktär skriven på förpackningen; historierna beskriver den röda älsklingen cherie, den nötsmakande dansken asparages, den svenska klassikern mandel, potatisarnas potatis michelle och den svenska fransyskan amandine.

örpackningarna kommer även med ett recept på baksidan tillsammans med ett titthål. Delikatesspotatisen är tvättad och noga utvald för att den ska ha en jämn storlek som ger samma koktid. Det tunna fina skalet gör att den både kan kokas och ätas med skalet på.

Förpackningarna kommer i 900 gram och packas i Svegros packeri i Skänninge. De finns tillgängliga i butik från vecka 43 med ett rek. cirkapris på 30 kr.

Bra att veta om potatisens hållbarhet:

  1. Om groddar börjar synas är det bara att skära bort dem. Det är helt enkelt ett tecken på att potatisen mår bra!
  2. Vid ljusinsläpp, exempelvis från åkern, hanteringen eller i butiken kan det uppstå gröna partier – skär bort partiet och ät resten av potatisen. 
  3. Potatis bör förvaras mörkt och svalt som i en jordkällare.

För recept och inspiration, besök gärna Svegros webbplats Svegro.se eller Instagram @svegrosverige.

*märkningen Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som används på livsmedel som är odlade och tillverkade i Sverige. Mer information finns på märkningens hemsida.

RELATERAD LÄSNING