Hem Vinvärlden The Patriarch – hyllning till nyzeeländsk vinpionjär

The Patriarch – hyllning till nyzeeländsk vinpionjär

av Livets Goda

Det finns ingen årgång av The Patriarch som är den andra lik. Årets väderförutsättningar gör sitt till men främst beror variationen på att olika druvor pressas varje år och blir till en unik blend under namnet The Patriarch. Endast den allra finaste frukten från olika röda druvor på Babichs bästa lägen i Hawke’s Bay handplockas för att bli del av vinet The Patriarch. Vid framställningen av det här vinet ger vinmakarna på Babich sig själva total frihet och flexibilitet och vinet blir helt enkelt det allra bästa de kan prestera just det året. Den enda begränsningen är mängden eftersom skördemängden på vingårdarna i Hawkes Bay är låg, vilket resulterar i ett modest antal buteljer av The Patriarch.

2014 års The Patriarch är en blend på 46% Merlot, 35% Cabernet sauvignon och 19% Malbec. Vinet har lagrat 14 månader på ekfat. Vinet rekommenderas från producent en lagring på 4–15 år för att komma till sin fulla rätt.

Druvorna till vinet kommer från Babichs vingårdar i Hawkes Bay på Nya Zeelands nordön. En region som har ett klimat som är utmärkt för vinodling då det är tillräckligt kallt för att druvorna ska mogna långsamt samtidigt som här finns värme och sol nog för att ge frukten en fin mognadsgrad. Sedan slutet av 1800-talet har det producerats kvalitetsvin i regionen, vars rykte stärks ytterligare idag tack vare fin produktion av Chardonnay, Sauvignon blanc och Merlot samt senare års framgångar med Gewurztraminer, Viognier och Syrah.

Om Babich Wines
Familjen Babich har producerat vin i Nya Zeeland sedan 1916 och idag är tredje generationens vinmakare, David Babich, jämte sin far och farbror, engagerad i familjeföretaget. Babich vingårdar finns i Auckland, Hawkes Bay, båda nordön samt i Marlborough på norra delen av yydön. Sedan 1980-talet har företaget exporterat vin till Europa och sedan år 2000 är exportmarknaden större än den inhemska försäljningen.

Pris: 449 kr
Artikelnummer: 9903901
Rekommenderad lagring: 4–15 år.
Antal: 120 flaskor
Lansering: 7 september 2018

RELATERAD LÄSNING