Hem Övrigt Tips på vinresor utanför Europa

Tips på vinresor utanför Europa

av Livets Goda

Att tänka på innan resan

Vinresor i Europa har funnits så pass länge att det finns massor av olika paketresor där allting ingår och väldigt lite kan gå fel. Att boka en liknande resa utanför Europa är dels generellt dyrare, dels kräver det ofta lite planering att skräddarsy en egen rutt.

Det kan vara bra att göra en budget för vinresan för att få en uppfattning om ungefärlig kostnad. Troligtvis kommer budgeten visa att det blir lite dyrare än en färdigpaketerad resa i Europa. Det kan också vara bra att skapa en extra buffert för oförutsedda kostnader, genom att antingen låna pengar eller helst att spara ihop pengar innan. Även om de extra pengarna inte visar sig behövas, skapar det trygghet så att du kan fokusera på att njuta av vinerna och miljöerna.

Planeringen av själva resan kan antingen ske med en färdig paketresa eller genom att skräddarsy sin egen. Att själva rita ut en rutt kan vara mer spännande men också mer oförutsägbart. Ett tips är att titta på diverse vinforum och vinbloggar för att läsa om hur andra utfört sina resor.

Napa och Sonoma utanför San Fransisco

USA har blivit en stor exportör av både vin och öl. Vinodlingar finns utspridda överallt i landet, men den absolut största odlingen ligger i områdena Napa och Sonoma i norra Kalifornien. Många tror att USA är relativt nya med vinodling, men faktum är att det i Kalifornien har odlats vin ända sedan mitten av 1800-talet.

Ett säkert kort är ett besök på Modus Operandi Cellars. De är mest kända för sin gästvänlighet och fantastiska provsmakning. De har olika typer av provsmakningspaket där minimum alltid inkluderar 4-5 viner och en välfylld ostbricka. Varje provsmakning leds av en värd eller värdinna som guidar dig igenom vinerna och vingårdens historia.

Ett annat populärt resmål är Arrowood Vineyard & Winery. De har ett stort utbud av både röda och vita viner och erbjuder utöver en generös vinprovning även andra aktiviteter som öppet hus och speciella release events när nya viner ska släppas.

Yarra Valley i Australien

Vin i Australien görs på många av de mest förekommande druvorna. Framför allt är det Cabernet Sauvignon och Merlot som används för rött vin. Australien hade till en början inte särskilt gott rykte i vinkretsar, men under mitten av 1990-talet utvecklades ett kvalitets-system som gjort att landet blivit en respekterad odlare och exportör av vin. Ett känt vinområde med filmisk natur är Yarra Valley.

Acacia Ridge erbjuder traditionell vinprovning och ligger strax utanför Yarra Valley. De har också en uppskattad BBQ för den hungrige. Bland vinerna hittas bland annat Pinot Noir, Cabernet Shiraz, Moscato och Chardonnay.

Snabbast växande vinområdet i världen – Yantai-Penglai

Kina har en intressant vinhistoria. Landet har länge odlat vin, men vinet har ofta baserats på ris istället för druvor. Det är först under de senaste årtiondena som västvärldens process för odling och framställning av vin har anammats på riktigt. Det har fått Kina att bli en värdig konkurrent till vinodlare i Europa och USA. Kina är det land som utvecklats snabbast i vinindustrin och är idag en av de tio största exportörerna av vin i världen.

Château Changyu är landets äldsta och största vinproducent och arbetar utifrån samma metoder och druvor som används i Bordeaux. Yantai är staden som marknadsfört sig som en internationell vinstad. För en liten summa pengar i inträdesavgift får du fritt vandra omkring bland vinodlingarna. Vinodlingarna är utmärkta med skyltar som beskriver druvan och dess egenskaper. Skyltarna har både kinesisk och engelsk text.

Eftersöker du en mer traditionell vinprovning som brukar erbjudas i Europa och USA är det absolut möjligt, men lite svårare att hitta. Planerar du din resa och forskar kring vilka möjligheter som finns är det absolut inga problem. Det är fler som har gjort vinresor till Kina och som gärna delar med sig av information på olika nätforum exempelvis. Annars är färdiga paketresor inte lika vanliga, men utbudet tycks åtminstone växa något i takt med att vinentusiaster börjat vallfärda till denna mystiska uppstickare i vinvärlden.

RELATERAD LÄSNING