Två goda ölnyheter

”Bland Systembolagets nyhetslanseringar den första april så kunde vi hitta en hel del godbitar på ölfronten. Två av dessa som sticker ut lite extra är Rodenbach Grand Cru och Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4. Rodenbach Grand Cru: Rodenbachs traditionella recept ger en rödbrun ale med lätt humlebetonad smak. Den långa lagringstiden ger Rodenbach Grand Cru en karaktäristisk syra som bildas genom naturlig oxidation och mjölksyrafermentering, medan eken ger den en vaniljliknande smak som kompletterar den fruktiga maltkaraktären. Bryggning och jäsning sker fortfarande i bryggeriets 300 gigantiska ekfat. Ett oblandat, lagrat öl får beteckningen Grand Cru och anses av experterna vara ett av världens förnämsta öl Livets Godas Anders Melldén skrev följande om ölet: ””Rödbrunt öl med stor, kraftfull doft med utvecklade tobakstoner och inslag av citrus. Rik, kraftfull smak av pomeransskal och apelsin i lång och egensinnig stil som passar som digestif efter en god måltid. 94 LGP”” Rodenbach Grand Cru finns på Systembolaget med artikelnummer 1691. Pris 21.90:- Bryggeriet Det ursprungliga Rodenbach bryggeriet grundades 1821 men flyttades till sitt nuvarande läge 1836. Bryggeriet var fram till 1998 i familjen Rodenbachs ägo men den nuvarande generationen sålde bryggeriet till Palm. Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4: Äntligen har vi fått Mein Grünes till Sverige. Det är den första ekologiska veteölen som lanseras på Systembolaget. Gyllengulöl med jästfällning. Stor doft av vete och inslag av syltad ingefära. Rik och mustig smal med frisk syra i eftersmaken. Livets Godas Anders Melldén skrev: ””Gyllengult öl med jästfällning. Stor doft av vete med parfymerade inslag av syltad ingefära. Rik och mustig smak med frisk syra i eftersmaken. God till grillad hälleflundra. 83 LGP”” Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4 finns på systembolaget med priset 21,90 kr för 50 cl, artikelnummer är 1507. Bryggeriet: För att en öl ska få kallas Oktoberfest måste bryggeriet finnas i München. Schneider Weisse första bryggeri grundades i München men bombades så svårt under andra världskriget att man valde att flytta all produktion till Kelheim, där bryggeriet fortfarande finns idag. Svensk importör är Brewery International (www.breweryint.se)”