Hem Mat & Restaurang Upplev årets smak ”hetta” på rätt plats

Upplev årets smak ”hetta” på rätt plats

av Livets Goda

Intresset för mat har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren och i dag lägger vi allt mer pengar på att äta på restaurang. Enligt kockar och trendspanare är ”hetta” den smak svenskarna kommer att experimentera med mest under 2019[1].

För de som inte är rädda för att utmana sina smaklökar har flygbolaget Emirates tips på de bästa destinationerna med de hetaste smakupplevelserna. 

  1. Kontiki, Singapore

Kontiki, eller ”death wings” som rätten kallas på engelska, består av friterade kycklingvingar indränkta i sås. Vingarna må se oskyldiga ut, men är i själva verket kryddade med Ghost Pepper – världens starkaste chili.

  1. Shito, Ghana

I Ghana har man ofta såsen shito som krydda till sin mat och på bröd. Det är en extremt het pepparsås som används brett över landet med variationer från region till region.

  1. Bicol Express, Filipinerna

Området Bicol i Filipinerna är välkänt för sina kryddiga maträtter. Bicol Express har fått sitt namn från den tåglinje som gick mellan Manilla och Bicol 1919 – en lokal specialitet som definitivt lär ge dig en adrenalinkick.

  1. Rougaille, Mauritius

Mauritius är välkänt för sitt breda kulinariska utbud. Det kommer väl fram i Rougaille (även kallad för ”Spicy Creole Sauce”), en smakrik sås som oftast går i arv i många av de mauritiska hushållen. Såsen, som innehåller mycket ingefära, chili och vitlök, utgör grunden i många rätter på ön. Raougaille med räkor är populärt bland turister.

  1. Sichuan Hot Pot, Kina

En signaturrätt i södra Kina är ”Sichuan Hot Pot”, eller eldgryta som det kallas i Sverige. Den kryddstarka grytan serveras med kött och grönsaker som doppas i en sås. Det är inte ovanligt att ett större sällskap delar på en gryta som placeras i mitten. Peking har flertalet Sichuan Hot Pot-restauranger som är kända världen över

  1. Otak Otak, Malaysia

Otak otak är en kryddstark fiskkaka som vanligtvis serveras på bananblad. Fiskdegen innehåller mycket galangal, en rot som ser ut som ingefära men smakar som kryddstark chili.

  1. Dakbal kycklingfötter, Sydkorea

Rätten innebär en dubbel utmaning. För det första måste du acceptera att den innehåller kycklingfötter. För det andra ska du klara av att äta en av de starkaste rätterna som finns. Rätten tillagas i stark chilisås och därefter tillsätts hackad chili och chiliflingor.

  1. Wot, Etiopien

Det etiopiska köket är populärt i större delen av Afrika och känt för några av världens starkaste maträtter. En av dem är wot, som innehåller mängder av lök, vitlök och berbere, en etiopisk krydda som är en blandning av olika chilifrukter.

  1. Gaeng Tai Pla, Thailand

Gaeng Tai Tla är en känd maträtt sedan 200 år tillbaka och influerad av indisk curry. Namnet kommer ifrån ”tai pla”, en sås från jäst fisk. Hettan är så stark att många restauranger rekommenderar sina gäster att beställa in glass tillsammans med måltiden.

  1. Phaal Curry, Indien

Indien är det land som de allra flesta förknippar med riktigt stark mat. Om du bara söker efter en enda kryddstark rätt är det Phaal Curry du ska testa. Rätten innehåller chilin bhut jolokia, som är en av värdens starkaste och även används i granater och på staket för att hålla undan djur.

[1] Arla lanserar Årets Smak – hetta starkaste trenden 2019

RELATERAD LÄSNING