Hem Vinvärlden Vem blir årets Lily Bollinger

Vem blir årets Lily Bollinger

av Livets Goda


Under finaluttagningen den 28 maj tävlade 11 kvinnliga sommelierer i såväl praktiska som teoretiska moment. Finalisterna Victoria Andersson, Hanna Eriksson och Sofia Johansson fick högst samlad poäng i de tre tävlingsmomenten och gick vidare till finalomgång. Den 17 september är det så dags för finalen där en av de tre vinner den ärofyllda titeln ”Årets Lily Bollinger”, Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

– Att få följa dessa duktiga kvinnliga sommelierers utveckling är fantastiskt. När den skriftliga provningen satte igång levde hela tävlingsrummet upp: kandidaterna var djupt inne i sin yrkesroll, sysselsatta med det de kan bäst – att prova och bedöma dryck. Vi är otroligt stolta över dessa tävlande sommelierer, våra duktiga finalister utmärkte sig lite extra och finalen kommer att bli mer spännande än någonsin, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

Finalen kommer bedömas av en erfarenjury. Ordförande Fredrik Hierner är verksam sommelier och General Manager på MASH i Danmark. Sitter i styrelsen för didaktiska kommittén i ASI. Karina Tholin är sommelier och restaurangchef på Norrqvarn Hotell och Konferens och tidigare ordförande i svenska sommelierföreningen. Eva Nina Hammarskjöld är sommelier och projektledare av Lily Bollinger Award. Mischa Billing är universitetslektor sommellerie vid Örebro universitet. Beatrice Giese har närmare 20 års erfarenhet inom dryckesbranschen och är produktchef för Champagne Bollinger på Arvid Nordquist.

Förutom titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika ChampangeBollinger, en kaffeutbildning samt en Stålhästen-cykel, som symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som ofta verkar på en mansdominerad arena – likt Madame Bollinger en gång gjorde. 

Årets finalister

Här är Victoria Andersson
Ålder: 36 år
Från: Uppvuxen i Floda, bosatt i Göteborg
Utbildning: Gustibus Wine and Spirit Academy
Arbetar: Thörnströms Kök, Göteborg
Mitt bästa tips till den vinintresserade: Gå på provningar och köp viner som du inte brukar!
Instagram: vinmedviccan

Här är Hanna Eriksson
Ålder: 27
Från: Umeå
Utbildning: Vinkällan dryckesutbildningar
Arbetar: Köksbaren i Umeå
Mitt bästa tips till den vinintresserade: Prova, prova, prova!
Instagram: hannadrickervin

Här är Sofia Johansson
Ålder: 27 år
Från: Uppvuxen i Sävar, bosatt i Umeå
Utbildning: Sommelierutbildning via Gastromerit samt en kandidatexamen i företagsekonomi
Arbetar: Köksbaren
Mitt bästa tips till den vinintresserade: Köp och prova massa olika drycker och sorter, och gärna sorter du aldrig provat förr!
Instagram: somm_sofia

RELATERAD LÄSNING