Vin Santo från Toscana på Systembolaget

Vin santo är ett vin som har gjorts på vingårdarna i många hundra år, men det var först för 35 år sedan som den första kommersiella årgången gjordes. Då var den firman Avignonesi i Montepulciano i Toscana som lät buteljera lite av sin 1975 Vin Santo (Avignonesi är fortfarande den stora stjärnan inom denna vinstil). Historiskt sett har det nobla söta vinet enbart druckits av vinproducenterna själva, då de har firat en stor familjehändelse eller en högtid. Vinet är ett så kallat passitovin, som framställs genom att man lufttorkar druvorna i flera månader innan de pressas och den söta musten jäses upp i små träfat, caratelli, och i dessa lagras under flera år så att de utvecklar komplext oxiderade och nötiga aromer. Merparten av all vin santo är enkel, halvtorr till halvsöt och därmed inte särskilt nobel, men hos de bästa firmorna finner man riktigt fin, söt och komplex vin santo.

Det är alltså en sådan som kommer från den anrika firman Tenuta di Capezzana i Carmignano i nordvästra Toscana, 2003 Vin Santo di Carmignano Riserva (Nr 94137 / 284 kr för 375 ml / 88 LGP). Vinet är framställt av druvorna Trebbiano och San Colombano, vilka har torkats i välventilerade lofthus fram till februari, då den extremt söta musten har pressats ur dem. Den är sedan jäst i små fat av kastanj och körsbärsträ under flera månader, och vinet har sedan lagrats i faten under totalt fem år. Under tiden har vinet såklart hunnit oxidera och utvecklat mycket fint oxiderade och nötiga toner, som på ett utmärkt sätt kompletterar den ordentligt söta, lätt äppliga och karamelliga doften och smaken. Vinet har en alkoholhalt kring 15.5% och en restsötma på ungefär 100 gram per liter. En klar och vackert gyllenskimrande bärnstensfärg vittnar om mognad och oxidation, och doften är stor, karamellsöt och äpplig med tydliga oxidtoner (så ska det vara), en lätt ton av träfaten, men också en lite flyktig och frän, inte helt ren nyans som tyvärr drar ner betyget en aning. (Den tonen kan lätt avhjälpas genom en stunds luftning i glaset). Nu gör det inte särskilt mycket, smaken är superb, medelfyllig och ordentligt söt med en läckert balanserad oxidationston, fin syra och lätt nötig fatnyans med bara en mild bitterhet i slutet av den långa smaken. Det här vinet passar alldes utmärkt till äppelkakor, desserter med nötter, ljusa och mellanmörka chokladdesserter och tryfflar, samt till sommarens glass och hjortron eller jordgubbar.