Hem Övrigt Vin som investering

Vin som investering

av Livets Goda
Denna artikel är ett samarbete med nyttlån.com

Varför vin?

Ett brinnande intresse för vin eller känslan av att kunna öppna en flaska som man sparat länge kan vara anledning nog att bygga upp en vinsamling. Om man gör på rätt sätt kan det också bli en investering. Den inbitne investeraren förstår vikten av diversifiering. Förutom aktier kan man t.ex. ha räntepapper, råvaror, guld, fastigheter eller konst. Med flera olika typer av tillgångar minskar risken i portföljen. Det är här vinet kommer in i bilden. Kvalitetsviner har varit en av de mest lönsamma investeringsformerna de senaste 20 åren och det finns en mycket aktiv andrahandsmarknad. När man investerar i vin innebär det en utmaning såväl för smaklökarna som för investeringstalangen, vilket gör det till en spännande investeringsform. 

Så kommer man igång

Det är andrahandsmarknaden för vin som gör det möjligt att investera i denna vara. Det är relativt lätt att både köpa och sälja vin eftersom marknaden är likvid, som man säger. Med likvid menas att det hela tiden finns tillräckligt med köpare och säljare för att man ska kunna få ut marknadspriset för vinet. 

Vinet måste lagras under optimala förhållanden för att värdet inte ska påverkas negativt. Om man är riktigt seriös med sin vininvestering är det en fördel att lagra vinet hos en professionell vinkällare. Om man kan uppvisa vinets historiebeskrivning är det lättare att få ut ett högre pris.

Alternativet är att bygga en vinkällare, vilket har fördelen att man dessutom kan följa vinets utveckling på hemmaplan. Mörker, en temperatur runt 11 grader och en luftfuktighet på cirka 75 procent är optimalt. Äventyra inte de dyrbara flaskorna utan ta hellre ett lån för att finansiera bygget av vinkällaren – ett tips är att göra en prisjämförelse på nyttlån.com. Budgetalternativet i sammanhanget är att köpa en vinkyl.

Sök efter rätt vin

Satsa på de etablerade vinerna av hög kvalitet. Hit hör viner från Bordeaux, Rhônedalen, Bourgogne och några till. Dessa har tillräcklig omsättning på marknaden. Att försöka hitta morgondagens vinnare är däremot svårt, men kan vara lönsamt om man har kunskapen. Därefter är det avgörande att ha koll på vilka årgångar som är bra, något som skiljer sig mellan vinsorterna. Om produktionsmängden för ett vin är låg innebär det att potentialen för den framtida prisutvecklingen ökar.

Köp och sälj ditt vin

Undvik så många mellanhänder som möjligt vid köp av vin. Det är alltid bra att köpa flera flaskor av samma sort eftersom det gör det möjligt att öppna en flaska då och då och följa vinets utveckling. Dessutom är det lättare att sälja en låda än en enskild flaska. Om man vill köpa eller sälja på andrahandsmarknaden håller Systembolaget tillsammans med Bukowski åtta dryckesauktioner om året. Det finns numera även olika onlineauktioner att välja bland. Tänk bara på att reavinsten beskattas!

Tre anledningar att sälja ett vin. En anledning är att vinsamlingen har ökat så mycket i värde att man vill diversifiera risken genom att sälja av en del. En andra anledning är om man helt enkelt har slut på plats i vinkällaren och vill ge plats åt något nytt. En tredje anledning att sälja är om vinet ligger på sin smakmässiga topp. När vinet mognat fullt ut i sin flaska kommer priset så småningom att börja sjunka. Bäst då att sälja i tid.

Även om vinpriserna är relativt stabila finns det en viss korrelation med aktiemarknaden. Undvik därför att sälja om det råder stor oro på marknaderna. Det kan också vara svårt att få ut rätt pris på sommaren eftersom värmen gör handel (och transport) mindre intressant. Prisutvecklingen kan man se på t.ex. Liv-Ex, som är en slags vinbörs.

RELATERAD LÄSNING