Hem Vinvärlden Vinkylen – var ska den stå?

Vinkylen – var ska den stå?

av Livets Goda

I samarbete med LB-Hus

Oavsett om du är en vinkännare, investerar i vin, eller bara vill kunna spara några flaskor för framtida avnjutning behöver du en bra vinkyl. En vinkyl kostar egentligen inte mer än ett vanligt kylskåp, men det finns en viktig skillnad: placeringen. Kylskåpet står givetvis i köket, men var ska vinkylen stå?

Vinkyl, en nödvändighet

Först några ord om själva vinkylen. Du som är vinälskare vet givetvis att den är en nödvändighet. Den håller temperaturen jämn så att mogningsprocessen kan fortlöpa i rätt takt. En bra vinkyl skyddar flaskorna från skadligt UV-ljus och den har inga vibrationer som kan påverka lagringsfällningarna i vinet. Vissa dyrare modeller håller även koll på luftfuktigheten.

Köket – den naturliga platsen

Det absolut vanligaste är att vinkylen får göra den vanliga kylen sällskap i köket. De kök vi har idag är annorlunda från hur det var för bara ett tiotal år sedan. Nu är köket en samlingsplats. Matlagningen är inte bara ett måste utan snarare ett nöje, en konst och ett sätt att umgås på. Det är därför inte långsökt att ha en vinkyl i detta utrymme. Matlagning och provsmakning kan gå hand i hand.

En annan fördel med att placera vinkylen i köket är att den kan integreras på ett snyggt sätt i köksinredningen. Om du bygger nytt, till exempel med hus från LB Hus, har du mängder med möjligheter att påverka var du ska ha din vinkyl.

Det finns i princip två sätt att bygga in vinkylen i köket. Det ena är som en inbyggbar vinkyl. Den byggs in ungefär som en diskmaskin, till exempel under köksbänken. Här sker ventilationen genom en sockel i kylens framkant.

Den andra varianten är en integrerbar vinkyl. Här är det istället den inbyggbara ugnen som är förebilden. Vinkylen placeras i högskåp och ventilationen sker på baksidan. Denna variant är riktigt snygg eftersom det inte behövs någon ventilationssockel på framsidan. Dessutom kan du placera kylen i vilken höjd du vill.

Källaren kan behöva hjälp med temperaturen

Även om du har en källare är det inte säkert att den är den perfekta lagringsplatsen för dina viner. En bra vinkällare har givetvis en mycket konstant temperatur året om, men det är många källare som inte lever upp till normen. Här har alltså vinkylen en funktion att fylla. Tack vare att temperaturen i källaren är lägre än i övriga delar av huset blir strömförbrukningen också lägre.

Matsalen – med en social dimension

Vin och mat hör ofta samman. Gäster och mat likaså. Att ha vinkylen i matrummet gör det så mycket mer naturligt att öppna ytterligare en flaska vin under bjudningen. Du kan roa dina gäster medan du korkar upp och behöver inte lämna rummet. Här lämpar sig en vinkyl med olika avdelningar så att du kan ha både lagringstemperatur och serveringstemperatur i samma kyl.

Denna variant är givetvis även bra om du är en verklig entusiast och anordnar vinprovningar hemma.

RELATERAD LÄSNING