Hjortron, som är en av de mer C-vitaminrika frukterna, kan knappast förväxlas med andra arter. Den känns igen på de enkla flikiga bladen, och de gula söta frukterna som glimmar likt guld på myr och mosse. Blommningen sker i maj i södra Sverige, i norr juni-juli, det uppstår lätt frostskador under denna tid, varvid fruktsättning uteblir. Plantorna är enkönade, det vill säga han- och honblommor sitter på olika exemplar. Detta innebär att det under blommningsperioden måste vara fint väder så att många insekter har hunnit bvakna, detta gör pollineringen lyckosam. Under goda hjortronår kan det bli mycket bär, 1966 uppskattades sveriges totala skörd til 1200 ton. Hjortron ansågs förr ha läkande verkan mot bland annat feber, skörbjugg och lungsot. Grythyttan Vin är en av de svenska producenterna som förädlar våra svenska bär till ädla drycker. Deras HjortronVin exempelvis är förädlad ur handplockade hjortron från svenska fjällen Mer om detta och andra bär finner ni på www.grythyttanvin.se
267