Hem Mat & Restaurang Willys skänker julbord ihop med hjälporganisationer

Willys skänker julbord ihop med hjälporganisationer

av Christoffer Enquist

Julen sägs vara glädjens högtid, men för många är det en svår tid då utanförskap, ensamhet och fattigdom gör sig extra påmind. Under julen samarbetar därför Willys med lokala hjälporganisationer runt om i landet för att skänka julbord till hemlösa och socialt utsatta.

Drygt 33 000 personer lever i hemlöshet i Sverige, enligt siffror från den senaste kartläggningen som Socialstyrelsen gjort. För att göra tillvaron lite drägligare för dessa människor och andra socialt utsatta skänker över 50 Willys-butiker julmat till olika hjälporganisationer i landet under december månad. Hjälporganisationerna bjuder i sin tur in till julbord eller delar ut matkassar till behövande.

Willys i Visby är en av de butiker som kommer att skänka julmat till samhällets utsatta. De har ett samarbete med Birkagården i Visby under hela året som är ett natthärbärge för hemlösa. Verksamheten är ett samarbete mellan Visby domkyrkoförsamling, Region Gotland, Röda korset och Hela Människan Gotland. På julafton dukar Birkagården upp ett stort julbord för besökarna med julmat från Willys Visby.

– Det brukar komma väldigt många människor hit till oss på julafton, och det julbord som då står och väntar betyder väldigt mycket för dem. Utan frivilligas engagemang och bidrag hade detta inte varit möjligt, så det är guld värt verkligen, säger Susanne Ryderholm, verksamhetschef på Birkagården.

Willys Visby har samarbetat med Birkagården under många år och ser en insats i juletid som extra viktig.

– Det känns bra i magen att kunna bidra. Under julen blir allting mer påtagligt, klyftorna och skillnaderna blir tydligare. Då är det extra viktigt att engagera sig för att ingen ska känna sig ensam och för att alla ska få somna mätta, säger Annika Stenström, butikschef på Willys Visby.

På följande orter planeras liknande aktivitet där datum är fastlagt:  
 

Ort

Organisation

Datum för julbord/överlämning

Bro

Svenska kyrkan

21 eller 22 december

Båstad

Fontänhuset

20 december

Helsingborg

Hemlösas hus

24 december

Huddinge & Södertälje

Pingstkyrkan

19 december

Härnösand

Svenska kyrkan

24 december

Karlshamn

MIKA (Medmänniskor i Karlshamn)

12 december

Karlskrona

Pingstkyrkan

21 december

Köping

Hela människan

19 december

Orsa

OASEN (Pingst/Filadelfiaförsamlingen)

19 december

Trelleborg

Frälsningsarmén

18 december

Visby

Birkagården

24 december

Vällingby

Svenska kyrkan

24 december

Örnsköldsvik

Frälsningsarmén

19 december

Se länk för samtliga orter där det planeras liknande aktiviteter:

https://www.willys.se/artikel/valgorenhetsjulbord

RELATERAD LÄSNING