Nytt champagneföretag med fokus på ekologisk champagne

”FranskaBubblors VD och grundare Franck Metge är ursprungligen från Frankrike men har bott i Sverige i 15 år. Han har haft champagne som stort intresse hela sitt liv och har genomgått steg 1 och 2 på den välrenommerade WSET (Wine and Spirit Education Trust) L’Ecole des Vins Paris vinutbildning. Han startade FranskaBubblor för att ge ett alternativ till Systembolaget med mer exklusivt utbud från väl utvalda mindre producenter i Champagnedistriktet. FranskaBubblor säljer sin champagne online men anordnar även champagneprovningar, weekendresor till Champagne och lanserar inom kort även en champagneklubb. Franck vill att människor ska få större insikt om champagnens bredd. – I Sverige är det vanligt att endast dricka champagne vid högtider och när något ska firas. Jag vill få människor inse att champagne inte enbart kan drickas under högtider. Min passion är att hitta rätt sorts champagne från rätt producenter och lära människor om hur de kan kombinera champagnen med olika maträtter och vid olika tillfällen, säger grundaren och champagneexperten Franck Metge. Varannan månad åker Franck ner till Champagne för att prova nya champagner och besöka olika producenter och gårdar. I dagsläget har han kontakt med sex olika gårdar där 90 % av dem är mindre producenter. Med tiden kommer även antalet producenter att utökas. Gårdarna som är utvalda ger en bra variation på smaker och lägger stort fokus på att producera ekologisk champagne. De arbetar med biodynamiskt jordbruk som innebär att skapa fullständigt kretslopp i liten skala och att bygga upp och stärka de ekologiska systemen i jorden. Producenterna lägger stor vikt vid att respektera naturen och miljön. – Ekologiska odlingar innehåller inte lika mycket kemikalier och förstör inte druvplantorna. Man ser stor skillnad på ekologiska odlingar jämfört med icke ekologiska. Det är dock viktigt att veta att smaken inte har att göra med ifall det är ekologisk eller inte. Många tror att det inte är lika gott med ekologiskt producerat, men smaken handlar om hur druvorna pressas, inte om det är ekologiskt odlat eller inte. Mina champagner är personligt utvalda och håller god kvalitet, berättar Franck Metge. Besök gärna: www.franskabubblor.se