Hem Whisky & Bourbon Nytt elektriskt ölglas laddar ölupplevelsen

Nytt elektriskt ölglas laddar ölupplevelsen

av Livets Goda

Utvecklingen av ny teknik påverkar de flesta branscher, inte minst mat- och dryckesbranschen. Idag finns exempelvis ett flertal accessoarer som kan mäta vad och hur mycket vi äter. Nu tar S:t Eriks Bryggeri trenden ett steg längre. Bryggeriet har tagit fram ett elektriskt ölglas som förstärker helhetsupplevelsen av deras redan premium-märkta öl. Ölglaset har framställts i samarbete med den japanska forskaren Hiromi Nakamura, vars studier har visat att elektricitet kan stimulera våra smaklökar. Glaset förstärker upplevelsen av ölet genom att sända svaga elektriska signaler till tungan när en person dricker ur det. – Nyligen lanserade vi världens mest exklusiva chips i syfte att kunna erbjuda ett öltilltugg av samma höga kvalitet som vårt öl. De väckte stor nyfikenhet och som nästa steg undersökte vi hur man kan använda ny teknik för att göra upplevelsen av vår redan förstklassiga produkt ännu bättre. Innovation inom segmentet hantverksöl är en viktig del av S:t Eriks DNA. Därför är vi nu otroligt stolta över att kunna bidra till vad som kanske blir framtidens sätt att dricka öl, säger Marcus Friari, Brand Manager S:t Eriks Bryggeri på Galatea. Elsignaler kittlar tungans smaklökar Det elektriska ölglaset har till en början framställts i en begränsad testupplaga. Glaset är utrustat med två elektroder, en på glasets fot och en i dess kupa. Styrkan kontrolleras genom ett reglage på ölglasets fot. När ölkupan förs till öldrickarens mun bildas ett kretslopp av ström som flödar mellan hand, dryck och tunga. I sin tur påverkar detta upplevelsen av ölet. – Kombinationen av elektricitet och vätska kan kanske låta riskabel, men i det här fallet är styrkan av strömmen helt ofarlig och effekten enbart positiv. Syftet med min forskning är att förstärka smaken av mat och dryck. Därför har det varit mycket intressant att ta fram det första elektriska ölglaset i samarbete med S:t Eriks Bryggeri. De flesta som har smakat på vätska laddad med elektricitet talar om en förhöjd kryddighet och tydligare fräschör. Öl är beskt, och elektricitet skulle kunna göra att ölen upplevs beskare. Jag är övertygad om att ölälskare skulle uppskatta upplevelsen, säger Hiromi Nakamura, Digital Food Engineer, specialiserad på mat och elektricitet. Snabbfakta – S:t Eriks Bryggeris elektriska ölglas • Det elektriska ölglaset har tagits fram av S:t Eriks Bryggeri, i samarbete med den japanska forskaren Hiromi Nakamura, för att ta smakupplevelsen av hantverksöl till nya höjder • Elsignaler sänds genom öldrickarens tunga och påverkar grundsmakerna samt upplevelsen av ölet, till exempel kan ölet verka bubbligare • Elsignalernas styrka kontrolleras genom ett reglage på ölglasets fot. Spänningen kommer från ett 9 volts batteri • Ölglasets kupa och fot är lackat i silver (Ag) för att kunna bära ström • Strömmen är ofarlig. Av säkerhetsskäl avråds dock människor med hjärtfel och pacemaker från att använda glaset • Batteritiden är cirka två timmar

RELATERAD LÄSNING