Hem Whisky & Bourbon Nytt från Diplomático – Selección de Familia

Nytt från Diplomático – Selección de Familia

av Christoffer Enquist

Det händer inte ofta, men nu lanseras Diplomáticos senaste tillskott på den svenska marknaden – Selección de Familia. Rommen gjordes för att exklusivt säljas på franska marknaden, men då den svenska Importören Handpicked Wines gjort ett sådant förträffligt arbete med att lyfta fram producenten för svenskarna, så kunde de inte hålla Sverige utanför denna goda buteljering. Naturligtvis har Livets Goda provat buteljen, som nu gjort premiär på Systembolagets beställningssortiment.

Nytt från Diplomático – Selección de Familia

Chefredaktör Anders Enquist om Diplomático Selección de Familia
Venezuela / Destilerías Unidas / 700 / Nr 81345 / 625 kr 
Det råder kaos i Venezuela, men i denna rom råder det inget kaos. Tvärt om, det är bara så elegant sötmaspel som bara Diplomatico kan… spela. Den goda smaken och utförandet sitter i ryggmärgen hos detta superba romdestilleri och frågan jag ställer mig varför de ens tänkte tanken på att fransmännen skulle få vara ensamma om denna rom?
Nu blev det inte så och vi lämnar detta ämne och fokuserar på vad det är vi har i glaset.

Faten går igenom elegant men tydligt, särskilt bourbonfaten som ger den strama fräschören i denna rom. Bourbonkänslan, då åt ryehållet, ligger defacto och ruvar snyggt i bakgrunden genom hela resan. Sötman ja, det skulle utan det vi kallar koll på läget, med lätthet spåra i en rom som denna, men det gör det såklart aldrig. Konsten att skapa sötma med finess och känsla är detta destilleris slagord och trademark.
Vi möter mörk chokladkola, vanilj, karamelliserad farinsocker i en körsbärhintad fruktighet med viss lakritskant liksom vissa tropiska fruktinslag.
Gomkänslan är behagligt fyllig och det finns ett skönt småkryddigt sug i bettet som ger en silkig skärpa. De 12 åren i fat till sist, visar sig stolt i denna roms avslut där läcker piptobak avrundar i avslutet ytterst underfundigt.

Det är en rik, jovialisk och ypperlig rom!

95 LGP

Tillverkning:
Primärt destillerad i koppar pot stills, kombinerat med Batch kettle och kolumndestillering. Gjord av högkvalitativ melass – sugarcane honey – och lagrad upp till 12 år i amerikansk vitek, ex-bourbon samt ex-sherryfat.

Romen finns nu att beställa på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING