De mousserande vinerna har fascinerat vinvärlden under de senaste åren då de är jämförbara med dem från Champagne. Orsaken är att både jordmån och klimat överensstämmer mellan Sydengland och Champagne. Ett nytt dilemma för de engelska vinproducenterna är att få konsumenterna att förstå vilken kvalitet de presterar. Att bara säga ”sparkling” säger föga om ursprung och klass. Ny har Coates & Seely, en producent i Hampshire myntat uttrycket ”Britagne” med hopp om att det ska bli ett vedertaget namn för engelskt mousserande. Namnet har fått ett blandat mottagande i den engelska vinvärlden. Christian Seely, som är vd för Coates & Seely är även chef för bordeauxslottet Pichon-Longueville samt Quinta do Noval i Portugal, anser att engelska mousserande bör ha ett eget generiskt namn för att få högre status. Enligt Seely är drömmen att folk ska gå in i en bar om några år och beställa ett glas Britagne. – vi tror inte att ”engelskt mousserande vin” eller ”mousserande kvalitetsvin” gör våra produkter rättvisa, säger han. Det är för intetsägande. Det är som att kalla en Jaguar, en fin brittisk bil. Termen Britagen, som ska uttalas ”brit-en-ye” ska kommunicera att det är ett mousserande vin som framställts i Storbritannien. Målet är också att viner med beteckningen Britagne ska följa vissa kriterier. Att de ska göras på champagnedruvor med en andra jäsning på flaska. Mike Roberts som är ordförande för de engelska vinproducenternas branschorganisation, har arbetat för namnet ”Merret”. Anledningen är att det var Christopher Merret, en engelsk läkare och vetenskapsman, som var först med att dokumentera en avsiktlig tillförsel av socker för framställning av mousserande vin på 1700-talet. Källa: Decanter
Nytt namn för engelskt mousserande
1,5K