Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nytt på bokhimlen – Vegetariana Siciliana

Nytt på bokhimlen – Vegetariana Siciliana

av Livets Goda

Italienska Francesca Maugeri Holmström behärskar konsten att skapa innovativa vegetariska rätter – alltid med siciliansk touch och passion. I nya boken Vegetariana Siciliana samlar hon sina bästa vegetariska recept och matminnen från uppväxten, för att förmedla den kärlekssaga hon upplevt mellan mat och människor på Sicilien och i Sverige. 

Mitt stora intresse för mat började när jag som liten flicka började smyga in under köksbordet för att tjuvlyssna på de vuxna kvinnornas hemligheter. Medan de lagade mat pratades det oavbrutet om de bästa recepten, de bästa råvarorna, den godaste glassen. Men också om livet i stort; om kärlek och utmaningar. Efterhand började jag hjälpa till på allvar i köket och senare gick jag en ettårig utbildning till glassmästare. Många år har gått sedan dess, men mina starka känslor för mat och matlagning har bara vuxit, säger Francesca Magueri Holmström.

Francescas egna önskan med Vegetariana Siciliana är att hon ska få göra ett avtryck. Hon har länge haft matlagningskurser i siciliansk matlagning och vill nu via sina recept och matminnen förmedla den kärlek hon har till mat och matlagning, och hur maten fått vara ett sätt att visa kärlek till sin omgivning.

Recepten i boken är vegetariska versioner av hennes familjs traditionella recept – som kretsar kring typiska sicilianska råvaror som citrus, nötter, kronärtskocka, fänkål, zucchini och aubergine. Några exempel är pistagegnocchi, penne med citron och valnötter, chokladtårta med chili och mycket mer.

Francesca Maugeri Holmström fyller snart 70 år och bor i Malmö, där hon håller vegetariska matlagningskurser som har varit fullbokade under de flesta av de 16 år hon bott i Sverige. Under merparten av åren har hennes fokus legat på enbart vegansk mat. Vegetariana Siciliana är hennes debutbok.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING