Hem Whisky & Bourbon Nytt på Systembolaget: bra svensk gin, öl och whisky, samt två cocktailrom från Karibien

Nytt på Systembolaget: bra svensk gin, öl och whisky, samt två cocktailrom från Karibien

av Anders Enquist

Nyheter på Systembolaget i form av Bergslagens Destilleri Örebro som fortsätter att skapa kreativ och angenäm whisky, Piteåbryggeriet som borde få medalj för namnen på sina bra öl, Nacka Bryggeri får plus för bevarad ginkänsla med lakritskaraktär och slutligen två rom för cocktailpartyt. Häng med…

På måndag den 3:e april släpps dessa på Systembolaget!

Whisky

Bergslagens - nytt på SystembolagetBergslagens Tanngrisnir & Tanngnjóstr, 56%
Sverige / Bergslagens Destilleri Örebro / 500 ml / Nr 38993 / 998 kr / 90
Dags för ”etapp” två av fem i årets serie The Norse Saga II från Bergslagens Destilleri. En orökig 10-årig variant med välspelande 56% som fått sin lagring i bourbon och champagnefat. Som ofta i denna Sagaföljetong så föreligger en attraherande bourbonfling i karaktären, här med lönnsirap, kola, choklad och lakritsvanilj. Det är klädsamma drag som vilar fint i den fruktiga delen som drar med viol, gröna druvor, björnbär, cassis, äpplen och päron, med påpekandet om karamelliserat farinsocker. I avslut skimras faten med bra cigarr-rullningar. Det är läckert och lika bra on the rocks som straight.

Rom/Drink

Nytt på SystembolagetNeptune Iconic Caramelised Banana, 34%
Västindien / Neptune Rum Ltd / 700 ml / Nr 52511 / 382 kr / 85
Karibiskt lagrad rom med noter av vaniljrullad (skum)banan och tuggummit Hubba-Bubba samt snälla 34% lockar förmodligen inte till sig inbitna romkonnässörer (som undertecknad…), vilket inte heller är syftet här, det är naturligtvis främst riktat som en drinkbas, vilket det fungerar utmärkt som. Men godisgott är det, och defacto med kryddigt stramande avslut och tonad arrak. 

Neptune Iconic Charred Pineapple
Västindien / Neptune Rum Ltd / 700 ml / Nr 50438 / 382 kr / 85
Här kliver vi in i en rom med fatförkolnad ananaskaraktär med vanilj, hallon och arrak i följesedeln. Och precis som sitt syskon ovan anspelar den på ditt drink- och godisjag. Här kan vi börja tänka en drink med champagne eller annat mousserande vitt i blenden, också.

Gin

ginSvensk gin, Nacka Lakrits Gin, 40%
Nacka / Sverige / Nacka Bryggeri / 500 ml / Nr 39060 / 379 kr / 91
Nacka Bryggeri är nog mest omtalade för sina kvalitativa och smakfulla öl, men man har även gin och akvavit på repertoaren och den här är det senaste tillskottet i ginportföljen. I grund en klassisk gin med igenkännande moment som enbär, anis, kryddnejlika och citron i grundbygget. Sedan har vi då lakritsen och man gör ett mycket snyggt jobb med att prägla denna gin med, och samtidigt bevara en ursprunglig ginkaraktär. Angenämt var ordet.

Öl 

How To Keep Trying 001 Cold IPA, 6,5%
Sverige / This is HOW Brewery / 440 ml / Nr 39055 / 49,90 kr / 92
Piteåbaserade How borde ju få kultstatus enbart på grund av namngivningen på husets öl. Bortsett från det gör man även riktigt attraherande öl med rikt balanserat uttryck. Här streamad citrusnotad IPA med bra fylligt skum, brödtoner och exakt lapad bitter sweetnesss och kryddighet. Ett öl med snygg transparens och finstämd syra. 

How To Get Greasy, 6,5%
Sverige / This Is How Brewery / 330 ml / Nr 39056 / 39,90 kr / 93
Fylligt torr IPA med bördigt skum och vissa brända och brödiga pilsnerdrag likväl som alekudde. Småörtig med kryddnejlika i citrusfruktighet med apelsinzest vilket ger en fint harmonisk beska med lätt sälta i bakvågen. Det vilar nog till och med vissa tobaksnoter i den absoluta horisonten. Biter sig kvar länge utan att bre ut sig, en merit i sig.

Om “Nytt på Systembolaget”

Systembolaget är väldigt frekventa med sina lanseringar och varje vecka kommer det nya lanseringar, i olika kategorier – vilket Livets Goda bevakar i den största möjliga utsträckning som är möjligt.

Torsdagar är dagen för Webblanseringar, vilket betyder drycker i mindre kvantitet men oftast i högre kvalité och prisläge. Dessa börjar alltid lanseras klockan 10:00 vilket sker online på Systembolaget.se

Fredagar är dagen för exklusiva, tillfälliga lanseringar där prisläget kan skifta från högt till lågt, vin, öl, gin, whisky mm. Det som de har gemensamt är att det är begränsade volymer, varpå betoningen med “tillfälliga”. När flaskorna är slut så är det slut för året. Dessa produkter finns ofta på några fysiska Systembolagsbutiker (antalet butiker kan variera beroende på produkt, pris och kvantitet) samt att man kan beställa de online på Systembolagets hemsida. Sålänge det finns Webbsaldo så går det att klicka hem till valfri butik – sålänge drycken inte redan fysiskt finns i din valda butik.

Alla Systembolagets olika lanseringar och tidpunkter går att läsa här >>

Livets Goda redaktionen provar som sagt så mycket av dessa lanseringar som är möjligt, och bortsett från att det såklart presenteras på hemsidan i en sammanfattad artikel, så läggs vinerna även in i vårt Vinotek (som innehåller över 17.000 provade och recenserade produkter av alla dess slag). En del av Vinoteket är sektionen “Nytt på Systembolaget”.

Här finner ni poäng och recensioner på de dryckerna som lanserats de senaste 30 dagarna. Det går vidare att dela upp dryckerna på den dagen som de lanserades.

Nytt på Systembolaget är en del av det som ingår i Livets Godas digitala tjänst Premium och Premium Plus, vilket ni kan läsa mer om HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING