1

Nytt på Systembolaget – The Wiseman Bourbon och Rye

Kentucky Owl grundades 1879 av en lokal apotekare, Charles Mortimer Dedman. Han bestämde sig för att bygga destilleriet C. M. Dedman och under årtionden producerades The Wise Mans Bourbon under Destilled Spirits Plant Designation No. 16 – ett av Kentuckys ursprungliga destillerier och en del av en blomstrande industri, tills Förbudstiden. 100 år senare, efter ett ihärdigt detektivarbete, kunde Dixon Dedman återuppliva sin farfars farfars arv genom att återigen låta Kentucky Owl pryda etiketterna på whiskeyn.

Nytt på Systembolaget är The Wiseman Kentucky Straight Bourbon samt Kentucky Straight Rye.

Chefredaktör Anders Enquist om;

The Wiseman Kentucky Straight Bourbon 45,4%

Nr 58845 / 599 kr / 91
Detta är en mix där 70% består av två olika blends som är fyra år gamla och 70% majs i mashbill. De resterande 30% utgörs av en 5-årig och en 8-årig bourbon med något lägre andel majs. Fin fatkaraktär med kryddighet och en snyggt dragen vanilj- och toffée sötma med karamelliserade yttringar i en fruktighet med viol, citrus, apelsinskal och sultanrussin i vindarna. Harmoniskt med fast grepp med silkiga kanter.

The Wiseman Kentucky Straight Rye 50,4%

Nr 58844 / 599 kr / 92-93
Denna rye har en ålder kring 4 år och lägger sig på en högre styrkenivå, vilket inte tacksamt nog maskeras i greppet och det uppstår en skönt rå känsla, där faten har en tydlig roll som sig bör, och ger också både krydda och tobak i fästet. En örtig slinga, liksom violblommiga yttringar drar i den apelsiniga citrusfruktigheten och en stram sötma med nedtonad vanilj, sockrad mynta och lakrits ligger bra i linjen. Det suger tag med en skön känsla.