Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nytt pris: Årets Potatisinspiratör

Nytt pris: Årets Potatisinspiratör

av Livets Goda

Potatis är en värdefull och älskad del av det svenska gastronomiska kulturarvet. Nu instiftar Svensk Potatis ett helt nytt stipendium som tilldelas en inspirerande person som lyft svensk potatis under året. – Årets Potatisinspiratör hyllas med ära, berömmelse och ett inspirerande stipendium som delas ut på Potatisens dag i oktober, säger Anders Huldt som är VD på Svensk Potatis.

Potatislandet Sverige
De svenska hushållens konsumtion av potatis har ökat med runt 18 procent de senaste tio åren. – Sveriges mest älskade knöl är en oumbärlig råvara i våra hushåll och i den svenska mathistorien som verkligen förtjänar att uppmärksammas. Nu ska Årets Potatisinspiratör utses och det ska bli fantastiskt kul.

Vem som helst får nominera
Årets Potatisinspiratör ska vara en fysisk eller juridisk person eller informell grupp av personer som uppmärksammat svensk potatis i media eller via utbildning, evenemang eller annan praktisk handling. – Det finns många inspiratörer där ute och alla som vill är välkomna att nominera sin favorit på Svensk Potatis hemsida. Nomineringen öppnar nu och stänger den 31 augusti. Sedan påbörjas juryns arbete.

Vinnaren får norrländsk lyx
Årets Potatisinspiratör får ta emot en symbolisk gåva, diplom och ett resestipendium i samband med Potatisens dag i oktober. – Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa till Haparanda och Outinens som odlar potatis under midnattssolen sedan 1950-talet. Deras mandelpotatis är norrländsk lyx som serveras på finkrogar i hela Sverige, säger Anders Huldt.

Juryn:
Richard Tellström – måltidsforskare, historiker
Annika Unt – leg dietist och skolmatsinspiratör
Paul Svensson – Fotografiska, kock, kokboksförfattare
Hanna Wedin – Creative Director Social Industries
Lennart Wikström – Viola Potatis
Eric Winding – Stiftelsen Potatisbranschen, juryns ordförande

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING