Nytt rekordår för norsk sjömatsexport

Livets Goda 8 Jan, 2019
Mat och Restaurang Under 2018 exporterade Norge 2,7 miljoner ton sjömat för rekordsumman 99 miljarder NOK. Det motsvarar en volymökning på 4 procent och en värdeökning om 5 procent eller 4,6 miljarder NOK jämfört med 2017. Detta motsvarar 37 miljoner måltider sjömat varje dag under 2018.

– Norge exporterade fisk och skaldjur för totalt 99 miljarder NOK 2018. Även om vi inte passerade den magiska 100 miljardersgränsen har det varit ett bra år för norsk export av sjömat, säger Renate Larsen, VD för Norges sjömatråd. Sammanfattningsvis är 2018 ett rekordår både när det gäller exportvärde och exportvolym. Detta trots Brexit, hotet om handelskrig och andra utmaningar som sammantaget skapat oförutsägbarhet på världsmarknaden. Exporten av sjömat till EU har ökat på grund av lägre konkurrens och en gynnsam valutasituation gentemot euron. Vi ser en minskning av exporten av sjömat till Asien till följd av ökad konkurrens och fortsatt utmanande marknadsåtkomst till Kina.

Under de senaste tio åren har värdet av norsk sjömatsexport ökat med 156 procent.

– Än en gång har ett nytt rekord för norsk export av sjömat satts. Vi har all anledning att vara stolta över det. Detta är ett bra resultat och stor betydelse för den norska ekonomin. Sjömatsindustrin bidrar till värdeskapande och jobb över hela landet, säger Norges fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

– Medan exportvärdet har ökat med 60 procent under de senaste fem åren har volymen ökat med nästan 10 procent. En ökad volymtillväxt är därför mycket önskvärt för vidareutveckling av industrin. Vårt mål är att industrin ska fortsätta växa, och som fiskeriminister arbetar jag mot detta mål varje dag, säger Nesvik.

Den totala exporten av norsk sjömat till Sverige var under 2018 64 073 ton, motsvarande 4,0 miljarder NOK.

Lax dominerar
Lax dominerar både vad gäller exportvolym och exportvärde. Under 2018 exporterade Norge 1,1 miljoner ton lax för motsvarande 67,8 miljarder NOK, en volymökning på 5 procent och en värdeökning på 3,2 miljarder NOK eller 5 procent jämfört med 2017. Totalt exporterades nästan 38 000 ton lax till Sverige under 2018 vilket motsvarar 2,9 miljarder NOK. I Sverige är marknadsandelen för norsk lax cirka 96 procent.

– Ökad efterfrågan på norsk lax på EU-marknaden har bidragit till att norsk export av lax till EU överstiger 73 procent, från 71 procent 2017, säger Paul T. Aandahl, marknadsanalytiker på Norges sjömatråd.

Av vildfångad fisk är torsk den största arten värdemässigt. Under 2018 exporterade Norge 197 000 ton torsk för motsvarande 9,4 miljarder NOK. Detta är en minskning med 9 procent jämfört med 2017, men samtidigt en värdeökning på 322 miljoner NOK eller 4 procent jämfört med föregående år. Exporten av torsk till Sverige var under året 5 215 ton motsvarande cirka 271 miljoner NOK.

– 2018 slogs exportrekord för hela vitfiskkategorin när det gäller värde. Torskexporten ökade med 4 procent i värde till följd av ökade priser. EU är den viktigaste vitfiskmarknaden och står för 64 procent av det totala exportvärdet, säger Ingrid Kristine Pettersen, marknadsanalytiker på Norges sjömatråd.

Priset på färsk torsk ökade med 8 procent 2018 och kvalitetsmärket Skrei har bidragit till prisökningen.

Räkor är den viktigaste arten i kategorin skaldjur. 2018 exporterade Norge 10 700 ton räkor för 831 miljoner NOK. Detta motsvarar en ökning av exportvolymen med 17 procent och en ökning av exportvärde med 134 miljoner NOK eller 19 procent jämfört med 2017. Under 2018 var Norges export av räkor till Sverige 3 467 ton vilket motsvarar cirka 333 miljoner NOK.

Våra viktigaste exportmarknader
Under 2018 exporterade Norge 1,7 miljoner ton sjömat till EU för 66 miljarder NOK. Det är en ökning med 8 procent. Samtidigt minskade exporten av sjömat till Asien med 12 procent i volym och 5 procent i värde jämfört med 2017. Även Östeuropa visar svag tillväxt. Under 2018 minskade exporten till Östeuropa med 5 procent samtidigt som värdet ökade med 2 procent jämfört med 2017.

2018 var det första året då en enskild marknad översteg 10 miljarder kronor i exportvärde. Under 2018 var Polen Norges största enskilda marknad mätt i exportvärde, med 228 000 ton sjömat motsvarande 10,2 miljarder NOK. En volymökning på 17 procent och en ökning av exportvärde på 1,3 miljarder NOK eller 14 procent jämfört med 2017.

Under 2018 var Danmark den näst största exportmarknaden för norsk sjömat när det gäller exportvärde. Sammanlagt exporterades sjömat för 8,6 miljarder kronor till Danmark under 2018. Det är en ökning med 438 miljoner NOK eller 5 procent från året innan. Den största tillväxtmarknaden utanför Polen under 2018 var Storbritannien med en tillväxt på 956 miljoner NOK eller 18 procent, med ett totalt exportvärde på 6,2 miljarder NOK. Detta gör Storbritannien till den fjärde viktigaste marknaden för norsk export av sjömat 2018.

Du vet väl att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på Instagram? Följ oss gärna på @livetsgoda_magazine


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet