Nytt rekordår för norsk sjömatsexport

Livets Goda 8 Jan, 2019
Mat och Restaurang Under 2018 exporterade Norge 2,7 miljoner ton sjömat för rekordsumman 99 miljarder NOK. Det motsvarar en volymökning på 4 procent och en värdeökning om 5 procent eller 4,6 miljarder NOK jämfört med 2017. Detta motsvarar 37 miljoner måltider sjömat varje dag under 2018.

– Norge exporterade fisk och skaldjur för totalt 99 miljarder NOK 2018. Även om vi inte passerade den magiska 100 miljardersgränsen har det varit ett bra år för norsk export av sjömat, säger Renate Larsen, VD för Norges sjömatråd. Sammanfattningsvis är 2018 ett rekordår både när det gäller exportvärde och exportvolym. Detta trots Brexit, hotet om handelskrig och andra utmaningar som sammantaget skapat oförutsägbarhet på världsmarknaden. Exporten av sjömat till EU har ökat på grund av lägre konkurrens och en gynnsam valutasituation gentemot euron. Vi ser en minskning av exporten av sjömat till Asien till följd av ökad konkurrens och fortsatt utmanande marknadsåtkomst till Kina.

Under de senaste tio åren har värdet av norsk sjömatsexport ökat med 156 procent.

– Än en gång har ett nytt rekord för norsk export av sjömat satts. Vi har all anledning att vara stolta över det. Detta är ett bra resultat och stor betydelse för den norska ekonomin. Sjömatsindustrin bidrar till värdeskapande och jobb över hela landet, säger Norges fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

– Medan exportvärdet har ökat med 60 procent under de senaste fem åren har volymen ökat med nästan 10 procent. En ökad volymtillväxt är därför mycket önskvärt för vidareutveckling av industrin. Vårt mål är att industrin ska fortsätta växa, och som fiskeriminister arbetar jag mot detta mål varje dag, säger Nesvik.

Den totala exporten av norsk sjömat till Sverige var under 2018 64 073 ton, motsvarande 4,0 miljarder NOK.

Lax dominerar
Lax dominerar både vad gäller exportvolym och exportvärde. Under 2018 exporterade Norge 1,1 miljoner ton lax för motsvarande 67,8 miljarder NOK, en volymökning på 5 procent och en värdeökning på 3,2 miljarder NOK eller 5 procent jämfört med 2017. Totalt exporterades nästan 38 000 ton lax till Sverige under 2018 vilket motsvarar 2,9 miljarder NOK. I Sverige är marknadsandelen för norsk lax cirka 96 procent.

– Ökad efterfrågan på norsk lax på EU-marknaden har bidragit till att norsk export av lax till EU överstiger 73 procent, från 71 procent 2017, säger Paul T. Aandahl, marknadsanalytiker på Norges sjömatråd.

Av vildfångad fisk är torsk den största arten värdemässigt. Under 2018 exporterade Norge 197 000 ton torsk för motsvarande 9,4 miljarder NOK. Detta är en minskning med 9 procent jämfört med 2017, men samtidigt en värdeökning på 322 miljoner NOK eller 4 procent jämfört med föregående år. Exporten av torsk till Sverige var under året 5 215 ton motsvarande cirka 271 miljoner NOK.

– 2018 slogs exportrekord för hela vitfiskkategorin när det gäller värde. Torskexporten ökade med 4 procent i värde till följd av ökade priser. EU är den viktigaste vitfiskmarknaden och står för 64 procent av det totala exportvärdet, säger Ingrid Kristine Pettersen, marknadsanalytiker på Norges sjömatråd.

Priset på färsk torsk ökade med 8 procent 2018 och kvalitetsmärket Skrei har bidragit till prisökningen.

Räkor är den viktigaste arten i kategorin skaldjur. 2018 exporterade Norge 10 700 ton räkor för 831 miljoner NOK. Detta motsvarar en ökning av exportvolymen med 17 procent och en ökning av exportvärde med 134 miljoner NOK eller 19 procent jämfört med 2017. Under 2018 var Norges export av räkor till Sverige 3 467 ton vilket motsvarar cirka 333 miljoner NOK.

Våra viktigaste exportmarknader
Under 2018 exporterade Norge 1,7 miljoner ton sjömat till EU för 66 miljarder NOK. Det är en ökning med 8 procent. Samtidigt minskade exporten av sjömat till Asien med 12 procent i volym och 5 procent i värde jämfört med 2017. Även Östeuropa visar svag tillväxt. Under 2018 minskade exporten till Östeuropa med 5 procent samtidigt som värdet ökade med 2 procent jämfört med 2017.

2018 var det första året då en enskild marknad översteg 10 miljarder kronor i exportvärde. Under 2018 var Polen Norges största enskilda marknad mätt i exportvärde, med 228 000 ton sjömat motsvarande 10,2 miljarder NOK. En volymökning på 17 procent och en ökning av exportvärde på 1,3 miljarder NOK eller 14 procent jämfört med 2017.

Under 2018 var Danmark den näst största exportmarknaden för norsk sjömat när det gäller exportvärde. Sammanlagt exporterades sjömat för 8,6 miljarder kronor till Danmark under 2018. Det är en ökning med 438 miljoner NOK eller 5 procent från året innan. Den största tillväxtmarknaden utanför Polen under 2018 var Storbritannien med en tillväxt på 956 miljoner NOK eller 18 procent, med ett totalt exportvärde på 6,2 miljarder NOK. Detta gör Storbritannien till den fjärde viktigaste marknaden för norsk export av sjömat 2018.

Du vet väl att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på Instagram? Följ oss gärna på @livetsgoda_magazine


Box Destilleris nyemission rejält övertecknad med 17%

Whisky och Bourbon Den företrädesemission som whiskyproducenten Box Destilleri presenterade för marknaden i…
18 Jun, 2019

Rosévin på burk - nu i Sverige

Vin Nu lanserar amerikanska vinproducenten Barefoot rosévin på burk i Sverige.
18 Jun, 2019

Mackmyra i exklusivt samarbete med Varalövs Tunnfabrik

Whisky och Bourbon Whiskytillverkaren Mackmyra har inlett ett nära samarbete med Varalövs Tunnfabrik…
18 Jun, 2019

Rosétrucken är tillbaka

Vin Efter en liten smygpremiär under Elitloppet på Solvalla och en…
18 Jun, 2019

Pontus Frithiof stärker koncernen med konceptutvecklaren Marcus Ekman

Mat och Restaurang Pontus Group, med krögaren och entreprenören Pontus Frithiof i spetsen,…
18 Jun, 2019

Alain Graillot Crozes-Hermitage - åter i beställningssortimentet

Vin Nu finns årgång 2015 av Alain Graillot La Guiraude på…
17 Jun, 2019

Premiär för Högberga Rosé 2017

Vin Vinmakarna från Högberga Vinfabrik presenterar nu Högbergas Rosé 2017.
17 Jun, 2019

Dolcetto från Ceretto släpps i Små Partier

Vin Den 5 juli släpps ekologiska Dolcetto d’Alba DOC, Rossana 2017…
17 Jun, 2019

BUBS Godis bygger ny fabrik igen – fördubblar produktionskapaciteten

Övrigt BUBS Godis fortsätter att satsa och bygger ytterligare en godisfabrik…
17 Jun, 2019

Global grillskola - Kimchi

Mat och Restaurang Ta grillningen till nästa nivå! Att experimentera med nya smaker…
17 Jun, 2019

Mathias Dahlgren lanserar cateringkoncept

Mat och Restaurang Mathias Dahlgren konceptualiserar sin cateringverksamhet och därmed uppdateras erbjudandet och…
17 Jun, 2019

Nordic Snus lanserar ny midsommardosa

Övrigt Midsommar handlar om detaljer. Vädret, sillen, potatisen, midsommarstången och musiken.…
17 Jun, 2019

Sake Yuzu Ile Four finns nu Systembolaget

Whisky och Bourbon Premium Yuzu är en japansk citrusfrukt som smakar som en blandning…
17 Jun, 2019

Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019
Artikelarkivet