Hem Vinvärlden Nytt test avslöjar druvsorterna i ditt vin

Nytt test avslöjar druvsorterna i ditt vin

av Livets Goda

De flesta av oss litar blint på vad som står på etiketten på vinflaskan. Står det Chardonnay så får vi gå på det, för hittills har vi inte haft en chans att dubbelkolla det annat än med våra sinnen. Under en pågående medicinsk studie vid University of Texas kan forskare nu ha funnit en lösning som kan ge vinindustrin ett nytt verktyg i autentisering. Forskarna i Texas har med hjälp av kollegor vid University of California i Davis, utvecklat en sensor som kan identifiera druvsorter i vin genom att mäta och identifiera dess tanniner. Mannen bakom upptäckten heter Dr Eric Anslyn. Tillsammans med sitt team av doktorander har han skapat receptorer som svarar på tanniner i olika typer av druvor. En kemisk process analyseras vidare av ett dataprogram som utvärderar resultaten. Med hjälp av denna metod har teamet kommit fram till att tanniner producerar olika igenkännbara mönster beroende på vilken druvsort det är. Hittills har gruppen bara studerat röda viner eftersom de har mest tanniner. De testade druvsorterna är Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz och Gamay från olika producenter. Dock är Anslyn övertygad om att även gröna druvor kan särskiljas eftersom även de innehåller tanniner. Fram till idag har forskare och producenter varit tvungna att förlita sig på andra metoder för att identifiera druvor. Med färsk frukt är det möjligt att göra en genetisk analys, enligt Dr Andrew Waterhouse, vid UC Davis. Dock har det hittills inte gått att identifiera druvsorter efter att de har gått igenom en vintillverkningsprocess. Dr Anslyns målsättning har hela tiden varit att ta fram ett verktyg för vinindustrin. För honom är vin ett spännande ämne på grund av dess komplexitet och eftersom så många är intresserade av det. Hittills kan inte tekniken avgöra varifrån vinet kommer och hittills har den inte testats på flerdruvsviner eller riktigt lagrade viner, dock är Anslyn övertygad om att teamet ska kunna finslipa metoden så att även dessa gåtor kan lösas. Han tror själv att metoden kan vara användbar för företag som köper vin på bulk där de vill kunna kontrollera vinets druvsorter. Han är också övertygad om att den kan hjälpa vinföretag att autentiska falska vinflaskor, ett problem som växer bland annat vartefter den asiatiska vinmarknaden tilltar. Källa: www.rsc.org

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING