2020 Château Bonnet Blanc markerar Jacques Lurtons första “egna” skörd sedan övertagande av familjeföretaget efter André Lurtons bortgång, hösten 2019. Etiketten är nydesignad och stilen är mer skarp än tidigare: “Intelligent, vibrant easy to drink yet” säger Lurton själva om vinet.
Årgång 2020 i Bordeaux definieras av en mycket mild viner som följdes upp av en ovanligt regnig vår och en intensivt torr sommar med mycket torka. Den milda vintern ledde till tidig blomning och fruktsättning och säsongen var därmed tidigare än vanligt. Under augusti gav hettan vika för svala nätter vilket ledde till ideala skördeförhållanden. Druvorna kommer från appellationen Entre-Deux-Mers och dess leriga kalkjordar. Rankornas snittålder är 20 år och uppbundna enligt double guyot-metoden. Jäsningen äger rum i rostfria ståltankar och den efterföljande lagringen sker under fyra månader i ståltankar tillsammans med jästfällningen för att ge extra rondör. Blenden för 2020 består av 78% sauvignon blanc och 22% sémillon.
Pris: 95 kronor
Artikelnummer: 4151 (Finns i 380 butiker)
Ny årgång finns i butik från och med idag
Om Château Bonnet
Château Bonnet är en av flera vingårdar under Jacques Lurtons ledning. Vingårdarna planterades redan på 1500-talet av familjen Reynier, en rik köpmannafamilj från Libourne. Runt 1560 var slottets omgärdande ägor äntligen helt planterade med vin och för att nå dit hade familjen varit tvungna att byta och köpa till sig små jordplättar som tidigare varit planterad med träd. Hundra år senare producerade gården omkring 60 fat vin om året. Under de kommande 200 åren ägdes och ärvdes (med stora dispyter som följd) Château Bonnet av medlemmar i familjen Reynaud. 1744 bytte slottet ägare till familjen Chillaud som genomförde stora renoveringar för att slottet skulle se mer spektakulärt ut när de fick besök av inflytelserika politiker från Bordeaux. Det sägs att under franska revolutionens härjningar gömde sig Jacques Justin de Chillaud i en brunn på ägorna under flera dagar – ett hål som än idag finns att skåda. Under det kommande seklet bytte slottet ägare ett antal gånger för att slutligen hamna hos André Lurtons morfar Léonce Récapet år 1897. Vingårdarna var då svårt drabbade av vinlusens framfart och ett hårt arbete för att rusta upp vingårdarna inleddes. År 1953 inleddes den nya eran då André tog över gården och med det startade en enastående vinmakarkarriär som en av regionens förgrundsgestalter. När André gick bort år 2019 lämnade han över tyglarna för familjeföretaget till sin son Jacques för att föra företaget in i framtiden. Vinmakare är Laurent Le Dez och Vincent Cruège. Ägorna på Château Bonnet består av totalt 280 hektar i Grezillac (i närheten av Saint-Emilion) i appellationen Entre-Deux-Mers. Gården är planterad med 150 hektar röda och 130 hektar gröna druvor. De vita odlingarna består av 52% sauvignon blanc, 33% sémillon och 15% muscadelle medan de röda druvorna utgörs av 50% cabernet sauvignon och 50% merlot.
Om Vignobles André Lurton – En Bordeauxgigant i ordets rätta bemärkelse
André Lurton är ett familjeföretag namngivet efter grundaren själv, André Lurton, men historien sträcker sig längre tillbaka än så; Lurton-familjen har länge varit en tongivande faktor i Bordeaux. Förfäderna till dagens Lurtons var familjen Récapets som verkade som mjölnare och druvodlare i området kring Saint-Emilion redan på 1600-talet. 1858 föddes Jean-François Récapet (kallad Léonce) som verkligen tog familjen in i vinbranchen. Han tog tidigt över sin pappas spritdestilleri som under hans ledning kom att blomstra. Det var emellertid när han 1894 gifte sig med Emma Thibeaud, vars familj var vinodlare och tunnbindare i Moulon, som han på allvar fick upp intresset även för vin. Trots phylloxerans ödeläggande av vingårdarna i Bordeaux på 1890-talet vågade han köpa två små egendomar; Bélair och Montremblant. 1897 utökades hans egendomar när han även köpte Château Bonnet, som familjen äger än idag. Vingårdarna var vid denna tid mycket nedgångna och Léonce la ner stor möda på att rusta upp dem med den modernaste teknik som dåtiden kunde uppbringa. Man var bland annat en de första att stoltsera med ångdrivna skördehjälpmedel.
Av Léonce och Emmas tre barn var det André som blev skickad att utbildas vid International Agricultural Institute i Beauvais. André gick dock ett grymt öde till mötes då han dog vid slaget i Verdun 1916 mitt under det brinnande första världskriget. Istället blev det yngsta dottern Denise som blev utvald arvtagare till sin far. Hon kom i sin tur att gifta sig med François Lurton som flyttade till Château Bonnet för att driva gården tillsammans med sin fru och svärfar år 1923. Under de kommande åren förvärvade familjen femtecrun Château Brane-Cantenac i Médoc och blev även delägare i Château Margaux. Denise dog tidigt, redan 1934, och lämnade efter sig fyra barn; André f. 1924 (döpt efter sin förolyckade morbror), Lucien f. 1925, Simone f. 1929 och Dominique f. 1932, och det var dessa barn – barnbarn till Léonce – som kom att ärva gården vid morfaderns död 1943. Fram till 1953 hjälpte François Lurton till att driva firman i väntan på Dominiques 18-årsdag. Det var nu som familjefirman delades upp mellan de fyra barnen. André behöll Château Bonnet medan Lucien ärvde Château Brane-Cantenac och Dominique tog över Château Reynier. Det var nu som firman Vignobles André Lurtons historiska era tog vid. André kom under sin närmare 66 år långa karriär att bli en av de mest tongivande vinmakarna i Bordeaux i allmänhet och Graves i synnerhet. Andrés hårda arbete ledde till att familjeföretaget blev en av de största vingårdsägarna med hela 640 hektar vinstockar spritt över sex prestigefyllda Bordeauxappellationer. Vid Andrés död år 2019 lämnade han tyglarna vidare till sin son Jacques Lurton för att föra firman vidare in i framtiden.
Företaget äger idag slotten: Château Bonnet, Château Couhins-Lurton, Château La Louvière, Château de Rochemorin, Château de Cruzeau och Château de Barbe Blanche. Samtliga slott har egna vinmakarteam på plats under översyn av Jacques Lurton. André Lurton är även en föregångare inom hållbarhet och blev redan 2011 certifierade enligt miljöcertifieringen ISO 14001. År 2017 blev man certifierad i enlighet med HVE (Haute Valeur Environnementale), den strängaste miljöcertifieringen inom jordbrukssektorn. Det krävdes sex år av hårt arbete och 1,2 miljoner Euro i investeringar. Man var dessutom tidiga med att jobba med neutrala skruvkapsyler för att hålla undan syre och undvika korkdefekter. Detta arbete har pågått och utvecklats sedan 2003.