Nytt vitt vin från spansk toppvinmakare

Som vanligt har det en djup och tät frukt med en kombination av björnbär och mörka körsbär, och med en ungdomlig struktur med lager på lager av mineral. Det är lite lättare och mer tillgängligt i stilen än den monumentala 2005:an. Samtidigt lanserades 120 flaskor av det ypperliga 2006 Salanques (399 kr / 91 LGP), som bygger på samma känsla av frukt, mineral och ursprung som dess mer auktoritära syskon, men med en lite lättare kropp. En nyhet för i år är vinet 2007 Nun Vinya del Taus (399 kr / 91 LGP) som kan beställas till restaurang eller genom privatimport. Bakom firman Cal Raspallet står sommelieren Enric Soler (som har ärvt en vingård av sin farfar) och vinmakerskan Ester Nin, som både gör det fenomenala vinet Clos Erasmus, ett av de allra bästa i Priorat, och sitt eget riktigt spännande prioratvin Nit de Nin. Det här nya vinet har dock appellation Penedés, och det görs uteslutande av den lokala gröna druvan Xarel-lo från 65 år gamla stockar. Efter ett par timmars cold soak, jäses musten i lika delar nya och ett år äldre franska ekfat med sin naturliga jäst, och efter malolaktisk jäsning (det här är en riktigt syrarik druvsort) får vinet mogna i faten under åtta till tio månader. Det här är ett riktigt läckert vitt vin, relativt djupt och koncentrerat men märkt av en stenig jord och med en fin nästan lakritskryddig ton och väl balanserade nyanser av de franska ekfaten. Smaken är medelfyllig, rik och något fet men samtidigt helt torr med en fin syra och en nästan stram mineralton. Även i smaken är ekfaten väl integrerade. Det påminner mycket om både vita prioratviner och vit hermitage. Drick det 2010 till 2014. Importör är Wine Trade Sweden, www.winetrade.se