Hem Whisky & Bourbon Nytt whiskybolag erbjuder lagrad whisky under ett tusenårigt varumärke

Nytt whiskybolag erbjuder lagrad whisky under ett tusenårigt varumärke

av Livets Goda

I dagarna lanseras Ingelred Whisky i beställningssortimentet på Systembolaget. Ingelred är ett svenskt bolag och erbjuder whisky destillerad, lagrad och buteljerad i Skottland.

binary comment

I första omgången är det fem olika lagringar i olika åldrar. Samtliga är Highland Whisky, singel malt och singel cask. Nu lanseras en 12 årig Sherrylagrad, 16 årig ex Bourbonlagrad, 16 årig slutlagrad på portvinsfat och två 10 åriga whisky lagrade på Kaliforniska rödvinsfat.

Ingelred whiskys ägare är Staffan Gustafsson i Otterbäcken, Cenneth Jonsson i Vårbo och Hafsteinn Jonsson i Karlstad.

”Vi har samlad på oss whiskyfat sedan början av milleniet, bland annat under ett annat whiskybolag nämligen Tunnklappningssällskapet TKS AB. Tillsammans har vi därför så vi kan släppa några varianter per år i något decennium” säger Staffan Gustafson och tillägger ”Vi tror att det stora intresset som finns just nu för högkvalitativ sprit kommer att landa i att en ny generation kommer att hitta till den mer komplexa och traditionstyngda skotska whiskyn. Då finns Ingelred Whisky som en spännande och lite exklusiv upplevelse”

Namnet och loggan till Ingelred har som förebild svärd funna vid arkeologiska utgrävningar och som är daterade till Vikingatiden. De unika svärden av höglegerad stål med namnet Ingelred i inskription på bladet är därmed runt tusen år gamla. Loggan på varje flaska Ingelred Whisky är i det närmaste identisk med den logga som en vikingasmed ingraverade i svärd som denna smed gjorde av stål ända från Asien. Detta är en inspiration för Ingelred att tillhandahålla whisky som skär sig ut från mängden.

”Det är med en barnslig nyfikenhet som vi testar oss fram” säger Cenneth Jonsson en annan av delägarna och fortsätter ”Till exempel släpper vi nu två varianter som kommer från samma destillat och lagrats på samma typ av rödvinsfat lika länge men är helt olika till doft och smak. Här kan man verkligen uppleva vilken effekt lagringen har på smaken.”

Ingelred Whisky AB

www.ingelred.se

RELATERAD LÄSNING