Hem Whisky & Bourbon O.P. Anderson Calvados Cask Finish – Livets Goda provar

O.P. Anderson Calvados Cask Finish – Livets Goda provar

av Anders Enquist

O.P. Anderson Calvados Cask Finish: Tillsammans med det franska calvadosdestilleriet Boulard lanserades i oktober den allra första akvaviten som lagrats på calvadosfat. 2000 flaskor blev det och Livets Goda har provat denna eminenta akvavit som du finner på beställningssortimentet på Systembolaget. Och när vi ändå var igång så provade vi även den svenska klassikern O.P. Anderson Aquavit.

I våras släppte Boulard en calvados i som lagrats på akvavitfat från O.P. Anderson. Nästa steg i samarbetet var O.P. Anderson Calvados Cask Finish, en akvavit som lagrats sju månader på ekfat från Boulard. Historien om de två destillerierna börjar redan på 1820-talet då grundarna Olof Peter Anderson och Pierre-August Boulard etablerade sig i Göteborg respektive Pays d’Auge i Normandie. Projektet som nu genomförts, två hundra år senare, är unikt i både calvados- och akvavitvärlden.

– Att Sveriges äldsta och mest anrika akvavit gör ett samarbete med Frankrikes mest berömda calvados är givetvis otroligt spännande. Även om vi har en lång tradition av fatlagrad akvavit i Norden är det allra första gången vi använder calvadosfat, säger Marcus Pedersen som är Senior Global Brand Manager på Anora. Det visar verkligen på akvavitens otroliga mångsidighet.

O.P. Anderson Calvados Cask Finish

O.P. Anderson Calvados Cask Finish

O.P. Anderson Calvados Cask Finish Limited Edition, 40%
Sverige / Altia / 700 ml / Nr 55127 / 499 kr / 93
O.P’s original akvavit har getts en sju månader lång lagring i ex calvadosfat från franska Boulard och resultatet är lika elegant och smakfullt som det faktiskt låter. Lakritspenslad äppelfruktighet med viss citrus, kummin och en bra kryddig edge från faten och defacto en liten attraherande strimma av vanilj. Snaps, shot, avec, drink, ja, den här fyller många hål.

O.P. Anderson Aquavit
Sverige / Altia / 700 ml & 375 ml / Nr 42 / 299 kr & 169 kr + pant 1 kr / 91
Denna fänkål, kummin och anisfästa akvavit uppträder lika stilsäkert och klassiskt som en schweiziskt stjärnklocka. Den sex månader långa fatlagringen ger både väljobbande fattanniner och ett större omfång strukturellt och ger dessutom ett snyggt penseldrag med vanilj.

RELATERAD LÄSNING