O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish – Akvavit lagrad på ginfat i världsunikt samarbete

Livets Goda 17 Sep, 2019
Whisky och Bourbon Den 17 september lanseras den första produkten i ett unikt samarbete mellan O.P. Anderson och Hernö Gin, där de två producenterna lånat varandras lagringsfat för att utforska hur deras respektive produkter utvecklas i dessa.

Produkten, O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish som släpps av O.P. Anderson, är i grunden en klassisk O.P. Anderson Original som utöver den vanliga lagringstiden har lagrats ytterligare två månader på fat av eneträ. Eneträfaten har tidigare innehållit Hernö Juniper Cask Gin.

Samarbetet tog sin form redan 2017 då O.P. Anderson Distillery etablerade sig i Höga Kusten, där även Hernö Gin har sin hemvist. Jonas Odland, Aquavit Master Blender på O.P. Anderson Distillery och Jon Hillgren, Master Distiller på Hernö Gin hälsade på varandra i på sina respektive destillerier och började genast bolla idéer för samarbete som nu alltså blivit verklighet.

Byter lagringsfat
Samarbetets form består i att de båda destillerierna byter lagringsfat med varandra. Och först på tur var O.P. Anderson att lagra sin akvavit på de speciella eneträfaten från Hernö Gin.

– Vi har ju tidigare gjort långa lagringar på O.P. Anderson, till exempel O.P. Anderson 18 Years Old som nyligen släpptes. Så idén här var ett göra en så kallad cask-finish för att ta tillvara på smaken av Hernö Gin och eneträ-karaktären, berättar Jonas Odland.

– Vi inledde med två fat som vi testade med några veckors mellanrum för att se hur den utvecklade sig och kände efter sextio dagar att den fått lagom mycket karaktär. Jon från Hernö Gin har också varit med hela vägen och provat den, fortsätter Jonas.

Utmärkt för cocktails
O.P Anderson Hernö Juniper Cask Finish har en doft av eneträ och vanilj och ovanpå den klassiska O.P. Anderson-smaken av kummin, anis och fänkål lägger sig en frisk enbärs- och skogston.

– Den har klara gintoner, både av eneträ och av den gin som lagrats på faten tidigare. Gin och akvavit har ett nära släktskap, man kan säga att de är kusiner. De tillverkas på samma sätt, men där gin alltid har smak av enbär så har akvavit den av kummin eller dill. Det innebär också att man kan använda dem på liknande sätt. Även om akvavit mer traditionellt har tagits som snaps till mat och gin mer till cocktails så går det alldeles utmärkt att göra tvärtom! Jag skulle verkligen rekommendera att göra cocktails på den här produkten, det är den perfekt för, avslutar Jonas.

O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish är ekologisk och kommer i en flaska om 500 ml. Produkten släpps i Systembolagets beställningssortiment den 17 september och kostar 299 kronor.

O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish
Artikelnr: 86568-02
Pris: 299 kr
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 40 %

Serveringsförslag:

Highcoast Martini
50 ml O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish
En skvätt vermouth

Häll upp alla ingredienserna i ett rörglas, rör om och sila sedan ned i ett fint glas.

Highcoast Tonic
50 ml O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish
Tonicvatten
Apelsin- och citronzest

Mät upp O.P. Anderson i ett isfyllt glas. Toppa med ett bra tonicvatten och rör om. Garnera med apelsin- och citronzest.


Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019

Resetips: Skotska whiskydestillerier för finsmakaren

Övrigt Att det finns ett stort intresse för whisky bland livsnjutare…
16 Oct, 2019

Restaurangakademien: Nyheter för dig som är i branschen

Mat och Restaurang I våras började Restaurangakademien med inspirationsföreläsningar med intressanta branschprofiler. Höstens…
15 Oct, 2019

Viktigt att kycklingen är svensk och att maten är trygg

Mat och Restaurang Att kycklingen är svensk och att maten är trygg blir…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet