Octomore Farm låg vid utkanten av Port Charlotte. Båda dessa namn har tagits till heder av Bruichladdich som 2006 lanserade en lättrökt Port Charlotte och två år senare den brutalt rökiga Octomore. I dag ansvarar destillerichef Adam Hannett för produktionen på Bruichladdich, han har axlat den legendariske, nu pensionerade, destillerichefen Jim McEwans mantel och har fortsatt att maximera röknivåerna i Octomore, som blivit en av de mest omtyckta whiskysorterna från Islay. Octomore har i dag stora skaror av fans över hela världen. För tiotalet år sedan hade destillerierna på sydkusten på Islay skapat en rökvåg över världen och nästan börjat ”tävla” om hur hårt rökt whisky de kunde trycka in i sina flaskor. Det var då Bruichladdich släppte sin hemlighet och klippte till med en ppm-nivå på 80 (miljondelen rökiga fenoler i malten), nästan dubbelt så mycket rök som i hittills kända utgåvor. Det gick en chockvåg över whiskyvärlden och de få flaskorna Octomore som släpptes blev snart dyrbara samlarföremål. Sedan dess har Bruichladdich lyckats förmå sin leverantör av malt att maximera röknivåerna ännu mer och Laddie innehar nu samtliga placeringar på topp tio-listan över rökig whisky. Octomore är i dag en ytterst eftertraktad whisky och den limiterade utgåvan av Octomore 10 Second Limited Edition lär bli högvilt bland världens många vänner av rökig whisky.
Octomore 10 är rökt till hela 167 ppm och buteljerad vid mäktiga 57,3 %. Den är lagrad på förstagångs bourbonfat och vitvinsfat som tidigare innehållit Grenach Blanc. Buteljerad utan färgämnen och kylfiltrering.
Producentens smakbeskrivning: ”Doften är naturligtvis massivt rökig men där finns också fruktiga och söta toner från vinlagringen, men även ingefära, valnötter och apelsinskal. I smaken möter en komplex rökighet med inslag av jod, läder och sälta medan eftersmaken, som enligt destilleriet sitter i under mer än en timma, fyller gommen av rök, torv och en blommande fruktighet.”
Octomore 10 Years, Second Edition Art nr 40050-01 Alkoholhalt 57,3 % Pris 1 787 kr
Datum för webbsläpp: 16 mars kl 10:00
Kort om Bruichladdich och Octomore 10 years
Bruichladdich grundades 1881 under den whiskyboom som den nya blendwhiskyn hade skapat. Destilleriet blev aldrig särskilt framgångsrikt och skulle under långa tider ligga i malpåse. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning utvecklades Bruichladdich till ett ytterst innovativt destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder. 2012 sålde ägargruppen sitt destilleri till franska Rémy Cointreau som sedan dess renodlat produktionen i de tre produktlinjerna Bruichladdich, Port Charlotte och Octomore. Man har också gjort en nisch av att använda lokalt odlat korn. – Octomore 10 Years ingår i serien Trojka, tillsammans med en 10-åring av vardera Port Charlotte och Bruichladdich – Octomore är i dag en kultförklarad whisky med mycket hög samlarpotential – Med sina 167 ppm fenoler är Octomore 10 världens rökigaste 10-åring – Octomore 10 har lagrats i P2, ett gammalt lagerhus i sten i Port Charlotte, nära stranden av havsviken Loch Indaal. – Trots den höga alkoholhalten är Octomore 10 försiktigt nedvattnad med källvatten från Islay