Hem Whisky & Bourbon Ohishi Sherry Cask – Ny, smakfull japansk whisky

Ohishi Sherry Cask – Ny, smakfull japansk whisky

av Livets Goda

Den 6:e juli lanserades Ohishi Sherry Cask på Systembolaget, en japansk whisky från Ohishi Distillery. Destilleriet grundades redan 1872 och ligger belägen vid floden Kuma, vida känd för sin vattenkvalitet. Här har man destillerat whisky i sex generationer och nuvarande Master Distiller är Kazunori Oishi.

All whisky destilleras på ris och på Ohishi Distillery har man alltid varit öppna för nya tillvägagångssätt för att ytterligare förfina sin whisky. 30 % av riset som används odlas på egna åkrar och riset som används är gohyakumanishi-ris, vilket oldas i Ubuyamamura med en ekologisk metod där man använder koi-karp för att bekämpa ogräs i risfälten. Gohyakumanishi-riset kombineras sedan med ett moshi-ris från Kumamoto. Whisky & Bourbon provar….

Chefredaktör Anders Enquist om Ohishi Sherry Cask, 42,3%

Risdestillerad japansk whisky som sedan lagrats i sherryfat har gett fin viskositet och en relativt tydlig och attraktiv sötma med en ”romkänsla” i sina arrak och vaniljtoner. Finns det verkligen inte en gnutta romfat involverade här? Vilket som, en snyggt lierad sötma är det, och med tanke på att destilleriet inte vill att vi enbart ska se deras whisky som japansk whisky utan whisky som är destillerad och buteljerad i Japan, så antar jag att det är helt i sin ordning med mitt rompåpekande. Det är i övrigt en smakfullt nyanserad whisky med rundad kryddighet och ett balanserat, finstämt temperament med ungdomlig mognad. Och jodå, sherrytonerna finns där också, liksom ett litet mineraliskt krutstänk och små moln av cigarr och ceder i avslutet som drar med ett bra och långt grepp. Jag tycker denna ”icke japanska, japanska whisky” är mycket trivsam.

91 poäng

Ohishi Sherry Cask, 42,3%
Nr 40946 (700 ml), 599 kr
Japan

Kommande nyheter från Ohishi Distillery
De kommande veckorna så kommer även Tokubetsu Reserve (20 flaskor), Islay Cask Finish (200 flaskor) och Ex-Brandy Cask 10 Years (200 flaskor) att läggas upp på beställningssortimentet.

RELATERAD LÄSNING