- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

I Skåne finns idag inget mälteri som kan ta hand om lokalt odlat spannmål men i Hovmantorp i Småland satsar företaget Brewmaster på en större anläggning som kan leverera ursprungsmärka malt. Dit skickar bland annat Karlsfälts gård utanför Ystad sitt korn och fler skånska odlare kommer att följa efter.

Hörby Lantmän först i Skåne
Hos Hörby Lantmän har man hittat ett annat sätt att kunna sälja en lokal råvara till bryggerierna. Genom Lantmännen är man delägare i mälterianläggningen Vikingmalt i Hamstad som idag mältar nästan allt korn för svenska marknaden.
– Jag ville ta vara på det lokala ursprunget så jag bad dem ta in vårt skånska spannmål och skicka tillbaka det som tydligt ursprungsmärkt. 
– Nu kan vi sälja pilsnermalt och pale ale-malt från lokalt skånskt korn till bryggare som ser fördelen med lokala råvaror, berättar vdn Olof Persson stolt.
– Idag är det mycket småbryggare som kommer in och är lyriska över vår malt. Jag har bara ett krav när de handlar att de ska komma tillbaka med en flaska de bryggt av vår malt, och nu har jag en rätt omfattande samling flaskor. Trots att ekologiskt odlat korn är på väg uppåt så skulle jag säga att lokalt idag har blivit mycket hetare än ekologiskt.

Thomas Björklund och svärdottern Lyndsey Björklund från Warbro Kvarn. Foto: Anna Lind Lewin.

Pionjärer i Sörmland mältar lokalt kulturspannmål

En av de maltproducenter som tidigt satsat på lokala samarbeten är Warbro Kvarn i Sörmland – en pionjär inom kulturspannmål som idag har samarbeten med flera lokala bryggerier som Nils Oscar, som också vunnit pris med sin kellerbier på malt från kvarnen.
– Vi har sett utvecklingen hos bagarna. När bageritrenden började använde de vanligt standardmjöl. Sedan fick de upp ögonen för dinkel och emmer och nu vill man ha mjöl av tydlig sort och ursprung. Vi hoppas att utvecklingen på ölsidan ska följa samma mönster. På senaste tiden har det lossnat, berättar Thomas Björklund.
– Om alla Sveriges små bryggerier ska överleva i framtiden så måste de hitta sätt att profilera sig gentemot varandra och då blir råvarans ursprung en variabel.

Ölets råvara påverkas av platsen precis som vin
Urban Nilsson, grossist på Humlegårdens Ekolager, en av Sveriges största e-handelsplatser för bryggerier och hembryggare, ser hur utvecklingen sakta men säkert går mot mer lokalt.
– Intresset ökar hos de mindre producenterna. Ölindustrin och deras leverantörer har efterfrågat jämn kvalitet och velat få fram en exakt samma produkt år efter år. Då fungerar inte små batcher av malt och humle. Men om vi börjar betrakta öl som man gör med vin, en föränderlig produkt som påverkas av årgång, plats och produktionsmetod, så kan vi få en väldigt intressant utveckling som gynnar lokalproducerat.

Urban Nilsson, Humlegårdens Ekolager, Bosse Bergenståhl, Lundabryggeriet och Peter Nygren från Brewmaster provar olika maltsorter. Foto: Anna Lind Lewin.

Öl inte lika lokal som maten
Medan utvecklingen av närproducerade matprodukter helt naturligt började med den lokala råvaran, så började mikrobryggarna med att ta fram en produkt som ofta var inspirerad av andra länders ölkultur. Och då har det varit enklast att använda malt och humle därifrån också, för att får rätt slutprodukt.
– I Skåne har vi ändå kommit längre än de danska bryggerierna, menar Jannie Vestergaard från Livsmedelsakademin. Vi måste föra en öppen diskussion om vad som krävs för att få kalla en öl lokal, när nu en stor del av råvaran inte är det.

Ölen Skånsk Tripel är brygd helt på skånska råvaror. Foto: Anna Lind Lewin.

Skånska råvaror kan bidra till marknadsföringen
På Remmarlövs Bryggeri har man producerat den hittills enda ölen med helt skånska råvaror som tagit sig in på Systembolaget – Tripel Skåne. Innan dess fanns inte ens öl med 100 procent svenska råvaror i hyllan.
– Det är en härlig känsla att kunna brygga på något som är producerat runt knuten, säger Hampus Olofsson, bryggmästare på Remmarlövs gårdsbryggeri.

Bosse Bergenståhl på Lundabryggeriet menar att det finns en stor fördel med lokala råvaror.
– När man berättar för folk att råvaran är skånsk så reagerar de positivt. Jag kan se en stor poäng med ursprungsmärkning för skånsk malt.

Korngården utanför Staffanstorp som både odlar korn, har Sveriges största humleodling och eget bryggeri, kommer att skicka sitt korn till Brewmaster i Småland och sen ta tillbaka det för egen bryggning. 
– Då har vi vår egen humle och egen malt. Mer lokalt än så kan det inte bli, förklarar David Ögren på Korngården. 

—————————–

Deltagare på workshopen: Warbro kvarn, Charlis Brygghus, Lantmännen SW Seed, Remmarlövs Gårdsbryggeri, Sydkustens gårdsbryggeri, Lundabryggeriet, Hörby Lantmän, Brewmaster, Korngården och Kornheddinge bryggerikompani, Skånes dryckesproducenter, Gavelin Wine, Humlegårdens ekolager, Lunds universitet, SLU i Alnarp. Foto: Anna Lind Lewin.