Hem NyheterNyhet WB Öl ska rädda haven från skräp

Öl ska rädda haven från skräp

av Livets Goda

Det nya ölmärket Ocean Beer tar upp kampen mot skräpet i haven genom att använda vinsten till att rensa bort plast och återställa haven. Den redan flerfaldigt prisbelönta ölen har på kort tid introducerats i Spanien, Portugal och Storbritannien och nu står Sverige på tur. Bakom satsningen står svenskfödda Carolina Manhusen Schwab som numera bor i Madrid. Ocean Beer är en ekologisk hantverksöl som finns i tre varianter, lager, IPA och alkoholfri. Märket grundades av tre surfarkompisar från Spanien, Portugal och Sydafrika.

– Vi jobbar för att öka takten i arbetet med att bevara och återställa haven. All vinst från den expanderande ölförsäljningen går till att skydda och rensa haven från plast och annat skräp. Tack vare den ökade konsumentmakten kan i dag nästan alla göra mer klimatsmarta val för att bidra till ett bättre samhälle. De som väljer Ocean Beer gör ett aktivt val för en bättre och renare havsmiljö, säger Carolina Manhusen Schwab, medgrundare av Ocean Beer och ordförande för Ocean Born Foundation.

Inbjudan: Ett skepp kommer lastat

För att fira att ölen kommer till Sverige arrangeras en ölprovning för skribenter som leds av Ocean Beers bryggmästare Fernando Escribano. Den äger rum på Skanörs Fiskrögeri där också en traditionell sommarlunch serveras. Strax före lunch och provning ankommer de första ölflaskorna till Sverige och Skanör i ett klassiskt segellastskepp med anor från 1700-talet.

– Rent vatten är en avgörande fråga för hela mänskligheten. Nästan varje vecka kommer nya rapporter om allt skräp som förpestar våra hav. Det är en utmaning för alla i Sverige, Europa och hela världen. Genom Ocean Beer gör vi allt vi kan för
att rensa upp och stoppa den här utvecklingen, säger Carolina Manhusen Schwab, medgrundare av Ocean Beer och ordförande för Ocean Born Foundation.

Prisvinnande ölsorter

Ocean Beer tillverkar i dag tre ölsorter som alla är gjorda på ett hållbart sätt med naturliga ingredienser. Ocean Lager (med 4,8 procent alkohol) som har vunnit guld vid prestigefulla Concours International i Lyon 2021. Surfer IPA (med 4,8 procent
alkohol) som har vunnit två guld vid Meininger’s International Craft Beer Awards 2018 och 2021 samt ett silver vid Concours International i Lyon 2021. Och till sist den alkoholfria Ocean Beer 0.0.

Grunden till Ocean Beers verksamhet lades när tre surfare med olika bakgrund möttes av olika tillfälligheter i Portugal. Det var en spanjor, en portugis och en sydafrikan med den gemensamma passionen för öl och hav. Trion blev mer och mer illa berörd av nedskräpningen i havet där de surfar. Efter ett tag föddes idén att skapa, brygga och sälja bra och god öl för att finansiera en sanering av de stränder som surfar vid.

Lång erfarenhet

Bryggmästaren Fernando Escribano har skapat Ocean Beers öl och är adjungerad professor vid Marylands universitet. Han har doktorerat i både djurvetenskap vid Iowa universitet och i jordbruksteknik vid Madrids tekniska universitet och har 25 års erfarenhet av foderindustrin och den akademiska världen. Ocean Beer har i Sverige valt Berntson Brands som distributör för att sprida drycken på svenska barer, restauranger och via Systembolaget.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING