Hem Vintips Old Pulteney 12 YO – whisky med pondus

Old Pulteney 12 YO – whisky med pondus

av Anders Enquist

Det nordöstra hörnet av Skottland hör måhända inte till de mest välbesökta, faktum är att de turister som tar sig hit ofta har Orkney-öarna i sikte och inte den vindpinade östkusten där det norska arvet än lever kvar i ortsnamnen i samma utsträckning som på ögruppen norr om. Om du däremot är whiskyturist så lär du besöka den lilla staden Wick, en gång känt för att vara något av ett sillcentrum, men vars stolthet idag snarare är ett av Skottlands mest nordliga destillerier – Old Pulteney.

Här har vi satt destilleriets 12-åring under luppen, en single malt som fått sin lagring i ex bourbonfat, mestadels i second fill.

Old Pulteney 12 Years, 40%

Highlands / Skottland / 700 ml / Nr 10465 / 409 kr / 91
Ett krusigt smekande charmtroll till whisky som alltid har gått lite under radarn, men som alltid för ut dig på whiskydansgolvet med en självsäkert fast men varsam hand. Det råder en speciell violblommig och lakritsnotad sälta med havsnära känning och närapå en stenigt mineralisk fatkryddning som ger både svalka och nerv i den harmoniska energi. Frukten besitter även en ytterst smakfull karamelliserad dragning i fruktens körsbär, äpple och citruston. Vanilj, choklad och fudge har fina stunder i detta, en askig vind råder och vad vore denna 12-åring utan sin klassiska och läckert småfuktiga tobakskänning i avslutet. Det är en whisky som är väldigt lätt att ta fram i bra sällskap.

Whiskyn finner man på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING