Old Pulteney Stroma Malt Liqueur kommer till Sverige

Livets Goda 25 Jun, 2018
Whisky och Bourbon Långt upp i norra Skottland mellan fastlandet och Orkney ligger en liten ö vid namn Stroma. Vid början av 1900-talet bodde här ca 400 personer som valt denna saltbestänkta och hårt vindpinade ö till sitt hem. Den konstanta vinden och vågorna från Nordsjön gjorde dricksvattnet bräckt och det var en tuff tillvaro för öns innevånare. Starka och farliga strömmar omgärdar Stroma och fyren var den ledstjärna som tillsammans med öns duktiga lotsar räddade många sjömän från en säker grav.

Numera har människorna flyttat från ön och deras plats tagits över av sjöfåglar och sälar som trivs bra i det tuffa klimatet. Kvar finns dock ruinerna av det samhälle som övergavs så sent som på 1960-talet och man kan idag beskåda det som finns kvar av kyrkan, skolan och husen på Stroma.

Historien om Stroma tar inte slut där utan har fått nytt liv genom destilleriet Old Pulteney i staden Wick, bara några få mil från denna ö. Old Pulteney Destillery producerar nämligen en len whiskylikör vid namn Stroma för att hedra öns befolkning och historia. 

Under översyn av destillerichefen Malcolm Waring blandas utvalda fat av Old Pulteney Single Malt med söta frukter som sedan lagras tillsammans under en tid för att sedan buteljeras. Denna likör har många användningsområden så som drinkbas eller som avec serverad på is, eller varför inte göra en god granité?

Stroma Granité

2 dl socker
2 dl vatten
6 Passionsfrukter
6 cl Stroma Malt Whisky Liqueur

1. Koka upp vattnet och tillsätt sockret, låt svalna.
2. Pressa saften ur 6 passionsfrukter i sockerlagen.
3 Tillsätt 6 cl Stroma Malt Whisky Liqueur
4. Ställ i frysen över natten
5. Vispa sedan hastigt upp granitén med en visp eller elvisp. Vispen ska skrapa upp fina iskristaller och du behöver inte vispa länge. Du kan också vispa granitén innan den är helt fryst, med ett par timmars mellanrum, så bildas små iskristaller under infrysningen.
6. Servera i frostade glas.

Old Pulteney Stroma Malt Whisky Liqueur
Nr: 85191 / 302:-
500ml / 35%


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet