Hem Whisky & Bourbon Ölet som startade allt för skotska Innis & Gunn – The Original

Ölet som startade allt för skotska Innis & Gunn – The Original

av Livets Goda

Pionjärer när det kommer till fatlagrad öl och nog är vi många som minns The Original i den klassiska genomskinliga ölflaskan från Innis & Gunn. Efter några års frånvaro så är nu återigen den transparenta buteljen tillbaka och det klär The Original som med sitt vackert bronsaktiga färgskimmer för tankarna mot whiskylandskapet!

Att det blev fatlagring för Dougals öl är egentligen helt och hållet baserat på tillfälligheter. Dougal Sharp hade fått uppdraget att skapa en fyllig skotsk ale som skulle hamna i whiskyfat och ge dessa en maltig karaktär, för att sedan kasseras så att faten kunde fyllas med single malt. Nu tyckte dock de anställda vid destilleriet att ölet smakade rätt förträffligt och började i stället tappa upp det. Dougal gillade också resultatet och idéen till en fatlagrad ale var född. Därifrån är allt som det brukar heta, historia…

The Original från skotska Innis & Gunn

Denna klassiker lagras i single malt casks och det skänker alen en vaniljkryddig nyans med fudge, karamelliserat socker och smörnötiga toner. Faten finns i periferin och avger en viss källarkänsla vilket är litet av bryggeriets signum. Smaken är en omedelbar charmör med maltig rondör i krämigt landskap där knäckiga toner, torkad aprikos, kryddbutik och viss apelsintwist ger en ale i lättillgänglig stil med skön fudge i avslutet. Det är samtidigt en öl med gomfyllande känsla och fint fäste i eftersmaken. En modern klassiker!

91 p

Innis & Gunns The Original finns i stort sett i samtliga Systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad. En flaska (330 ml, 6,6 %) kostar 19,90 kronor och har artikelnummer 11447.

Till The Original HÄR >

RELATERAD LÄSNING