Ölnyhet den 8:e juni -Collective Arts Dry Hop Sour

Niklas Jörgensen 4 Jun, 2018
Övrigt Kanske inte för alla, suröl, men samtidigt är det knappast en trend som snart är historia. Surisarna är alltmer för en större publik. Har du ännu inte fallit för stilen så lanserar nu kanadensiska Collective Arts Brewing sin Dry Hop Sour, en torrhumlad fruktig suröl som lär behaga såväl humlevänner som lactobacillus-nördar.


Den 8:e juni släpps Collective Arts take på suröl. 19,000 burkar a 473 ml. En öl som torrhumlats med humlesorten Nelson Sauvin från Nya Zealand och Vic Secret från Yakima Valley i Washingtin State. Giftermålet är helskönt och adderar fruktighet och viss humlebeska till det syrliga som här är mer återhållsamt.

Dry Hop Sour, Collective Arts Brewing, 5%

Gyllene, blekgul och aningen grumlig färgnyans och en skumkrona som stannar relativt länge. Inleder fruktigt doftmässigt och bjuder på nyanser av såväl citrus, grapefrukt som försiktigt tropiska inslag. Det finns även en svag rödbärig ton som drar åt körsbär. Nedtonad 'funkiness' som här mer drar åt halmhållet. I smaken en pigg fruktighet, viss humlebeska, ananas, citrus, grape och även skal från gröna äpplen. Gräsigt, lite småpepprigt och med fin rondör i och med att surheten är nedtonad även om den såklart är där. Ett uns av sötma och en ren, fräsch grapefruktskryddig eftersmak.

Redaktionens intryck: 92 LGP

Utan tvekan en strålande sour som lär fungera utmärkt som introduktion för de mer skeptiska som föredar humlebeska i sin öl. Det sagt; surölsvänner lär också gilla även om det inte är hardcore. Extra plus för den matvänliga stilen. 

Collective Arts-grundarna Matt Johnston och Bob Russell låter olika konstnärer designa sina burkar vilket resulterat i ett konstgalleri på burk med flertalet olika verk. Dry Hop Sour kommer kosta 34,90 kr för 473 ml och du finner den här.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019

Folklig gastronomi på årets största grillfest

Mat och Restaurang 24-26 maj är det dags för den årliga Grillmässan. Sveriges…
13 May, 2019

Rökig single malt whisky från Old Pulteney lanseras på Systembolaget den 17:e maj

Whisky och Bourbon Old Pulteney Huddart är en helt unik rökig highland single…
13 May, 2019

Brocards Chardonnay - mycket vit Bourgogne för pengarna!

Vin Att följa ett vins utveckling är utan tvekan den största…
10 May, 2019

Toppklass år ut & år in!

Vin Ripasso, svenskens favorit under många år, har blivit något av…
10 May, 2019

Inspiration - Gyros kebab för finsmakaren

Mat och Restaurang Det lagas allt för lite kebab i de svenska köken…
10 May, 2019
Artikelarkivet