”Om du bara ska dricka en ginger beer…”

Livets Goda 4 Jul, 2018
Vin "It takes taste and imagination to create a drink so delicious that it stands the test of time". Så beskriver Crabbie's själva grunden till den framgång som lades redan 1801 när Miller Crabbie startade som köpman i Edinburgh. Sonen ärvde hela rasket efter dennes bortgång och bildade det som kom att heta John Crabbie & Co där fokus låg på whiskyproduktion men man hade också en väldigt populär produkt i sitt gröna 'ginger wine'. I och med sitt läge i Leith, Edinburgs hamnområde, så hade man tillgång till allehanda orientaliska kryddor som fann vägen dit, bland annat då ingefära som agerade smaksättare i den uppskattade storsäljaren.

Ginger wine säljs än idag men Crabbie's har sedan starten bytt ägare ett par gånger och numer är produktionen i Liverpool, England. Än idag handlar det om ingefära som fått dra i upp till sex veckor och som sedan mixas med lite hemliga ingredienser. Precis som Crabbie's Ginger Beer, en kolsyrad lågalkoholdryck som första gången vi provade den för några år sedan fick oss att fullständigt häpna över dess oemotståndliga charm, renhet och kryddighet.


Crabbie´s - den perfekta sommardrycken

Livets Goda om Crabbie´s Ginger Beer
Crabbie´s Ginger Beer´s unika styrka är att ingefäran är mycket tydlig, samtidigt som den är väldigt komplex, integrerad och balanserat varsam. Den flirtar således med både ingefära-älskare och de ölälskare som närmar sig ingefära som extrakrydda i en öl mer aktsamt, men som ofta efter våra tester av denna dryck sitter vi, ska vi säga, tämligen nöjda. Det är just detta som är identiteten, styrkan och karaktären i Crabbie´s. 

Alkoholen är vidare dämpad, 4%, vilket ger en smakrik och fräsch hook. En lättsam och passande sötma finns där, men glöm allt som har med sliskigt eller vulgärt att göra, här pratar vi om ett vältrimmat lagspel mellan alla komponenter. Som i avslutet där ingefäran uppträder som en kameleont och tar formen av färsk röd chili mot slutet, och ger en kryddig touch på det hela, utan att det bryter ut och bildar en egen oas i det vältrimmade lagbygget. Tänk er fotbollsdivan som kör sin egna grej, men alltid med lagets bästa fortfarande i fokus.  

Redaktionens betyg: 92 LGP

Crabbie´s Ginger Beer
Art.nr 88594, (500 ml), 4 %
25,40 kr styck (säljs i kolli om 12 flaskor – 304,80)

Crabbie's kan ni beställa på Systembolaget här >>

*Grabbie´s Ginger Beer är glutenfri 

Serveringstipset
Slå upp drycken iskall i ett hyfsat stort glas med is i. Att slänga i en skiva lime eller citron är i sig ingen nödvändighet, men ger en fin extrapiff på det hela. Då procenten endast ligger på 4 %, så är risken uppenbar att det går undan här. Och här kommer det fina i kråksången, trots sin uppenbarliga drickvänlighet så inbjuder Crabbie´s Ginger Beer även till fina stunder av lite mer återhållsamt, eller långsammare, intagande. Fin smuttmån också således. Att denna dryck bör serveras väl kyld är väl kanske ett onödigt påpekande i sammanhanget…

Också...
Crabbie´s Ginger Beer finns även om 330 ml flaska (19,90 kr) på samma artikelnummer.

Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019

Folklig gastronomi på årets största grillfest

Mat och Restaurang 24-26 maj är det dags för den årliga Grillmässan. Sveriges…
13 May, 2019

Rökig single malt whisky från Old Pulteney lanseras på Systembolaget den 17:e maj

Whisky och Bourbon Old Pulteney Huddart är en helt unik rökig highland single…
13 May, 2019

Brocards Chardonnay - mycket vit Bourgogne för pengarna!

Vin Att följa ett vins utveckling är utan tvekan den största…
10 May, 2019

Toppklass år ut & år in!

Vin Ripasso, svenskens favorit under många år, har blivit något av…
10 May, 2019

Inspiration - Gyros kebab för finsmakaren

Mat och Restaurang Det lagas allt för lite kebab i de svenska köken…
10 May, 2019
Artikelarkivet