Hem NyheterNyhet WB OMAKA och Brutes gör gränsöverskridande samarbete och brygger experimentell frukt & öl pet-nat

OMAKA och Brutes gör gränsöverskridande samarbete och brygger experimentell frukt & öl pet-nat

av Livets Goda

OMAKA, med grundare och bryggmästare Hedda Spendrup i spetsen, samarbetar med cidermakarkollektivet Brutes och lanserar en svårdefinierad hybrid mellan öl och cider. Samarbetet mellan öl och cider, och mellan OMAKA och Brutes, bryter ny mark för båda producenterna, suddar ut och skriver om för att skapa något nytt. Resultatet är Gränsland – en livlig och experimentell frukt & öl pet-nat.

Gränsland är en hybrid som ligger någonstans på skalan mellan suröl, cider och kanske till och med vin. Grunden till drycken började bryggas hos OMAKA för mer än ett år sedan, med en surölsbas gjord på vete. Basen togs sen över av Brutes-kollektivet strax utanför Sigtuna och har sedan dess spontanjäst och mognat organiskt.

– Vi började med att blanda upp ölbasen med en päroncider men det blev inte helt rätt smak direkt. Först efter 8-9 månader hade basen jäst till sig, och sedan dess har vi adderat saker över tid. Vi alla var säkra på att slutresultatet skulle bli bra och har därför låtit det få ha sin naturliga gång och ta sin tid, säger Tobias Eriksson, medgrundare på Brutes.

Gränsland är lagrad på flaska och kommer med fällning, både från frukt och jäst. Slutresultatet ger en kraftigt kolsyrad dryck med en fruktdriven sötma.

– Vi startade samarbetet med den gemensamma viljan att pröva nytt och testa gränser, men samtidigt ville vi få till en slutprodukt som fungerar som ett somrigt komplement till både öl och cider. Gränsland fungerar perfekt till säsongens första skörd jordgubbar med vispad grädde eller i sig själv som en svalkande sommardryck, säger Hedda Spendrup, bryggmästare på OMAKA.

OMAKA x Brutes Gränsland kostar 190 SEK och lanseras i limiterad upplaga på Systembolaget den 7e juni. Drycken finns även tillgänglig hos OMAKA, Uggelviksgatan 2 i Stockholm.

RELATERAD LÄSNING