Hem Vinvärlden Omedelbar hitlåt med tidlös melodi från Xavier, 93p

Omedelbar hitlåt med tidlös melodi från Xavier, 93p

av Livets Goda

Livets Goda om Xavier Châteauneuf-du-Pape 2015
Vi kan nu efter att ha levt med detta vin under en tid definitivt konstatera våra egna…konstateranden, att det trivs som fisken i vattnet i årgången. Starten var utmärkt och utvecklingen är storartad. Först och som alltid hos Xavier ligger en stadig mineralisk botten som ger vinet stringens och även fräschör. Den generöst mörksyrliga frukten är fortfarande i balans och de dominerande inslagen av körsbär, vinbär och björnbär med de läckra tobak- och lakritsslöjorna, visar nu sin kapacitet beträffande källarålder. I dagsform är det dock fortfarande lika ljuvligt intagande och vi förnimmer fortfarande en lätt pepparsältad örtighet som ger en aromatisk krydda. Tanninerna är silkiga och sprider ett elegant och vänligt sinnat motstånd.

Vi skrev tidigare att Xavier har gjort den där omedelbara hitlåten men som kommer att tåla att ”spelas” om och om igen under lång tid på grund av den tidlösa melodin. Och det gör vi, ”spelar” om och om igen alltså. Bra vin!

93 poäng / Livets Goda

2015 Xavier Châteauneuf-du-Pape
Nr 6267, 14,5% (75 cl), 249 kr
Rhonedalen, Frankrike

Tips: Dekantera gärna vinet innan servering. 

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Vill du ha matinspiration till vinet? Se Livets Godas svamprisotto med lamm och sparris som vi tagit fram till vinet här

svamprisotto med lamm och sparris >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING