“Nya i panelen var Björn Kjellberg och Marina Häll som med sin tequila – expertkompetens kompletterade panelen bestående av sommelierer och vinskribenter. Marina arbetar till vardags som restaurangchef på Texas Long Horn på Humlegårdsgatan i Stockholm där hon driver en tequilabar. Marina utbildade sig till tequila maestro för ett par år sedan och har en stor passion för drycken. – Dagens provning har varit intressant och jättebra. Jag blir ju lite förvånad över mina egna intryck när vi testar sorterna mot varandra. Björn i sin tur jobbar heltid med sprit och cocktails, håller provning, utbildningar och har senast varit barchef på F12. – Det är väldigt nyttigt att testa tequila på det här sättet och ställa dem mot varandra. Man kan alltid blir överraskad, trots att jag provar fantastiskt mycket tequila flera gånger i veckan. 27 olika tequilasorter analyserades under tre intensiva timmar. Mellan fyra och sju sorter i varje “”flight”” (omgång) och cirka fyra minuter spenderades på varje dryck. Livets Goda – medarbetaren Jan Petersén som är en mycket erfaren spritprovare höll i provningen. – En liknande provning har aldrig tidigare genomförts i svensk press. Jag är mycket nöjd att kunna konstatera att de flesta tequilasorter håller en hög kvalitet. Vi har funnit en direkt känsla av ursprung, råvara och hantverksmässig framställning. Jag ser det som min uppgift, som skribent i Sveriges mest heltäckande dryckestidskrift, att väcka intresset för drycken i landet. Alla i panelen var rörande överens om att tequila är en underskattad, oerhört komplex dryck. Väl värd att avnjuta som den är i bästa fall eller som Björn säger. – Varför förstöra en god drink med en dålig sprit. En margarita blir tusen gånger bättre med en bra tequila än en dålig. Susanne Berglund-Kranz är van panelmedlem coh erkänner att hon haft mycket fördomar mot tequila men är positivt förvånad. – Jag är en sådan Sherryälskare att jag fastnade för Herencia Historico'n som är lagrad på solerafat. Jag hade lätt blivit lurad under en blindprovning och tagit den för en Amontillado, säger hon leende. Anders Enquist är också nöjd och överraskad över den genomgående kvaliteten. – Man behöver verkligen inte ha citron och salt för att dricka en tequila, avslutar chefredaktören med ett skratt.”
Omfattande tequilaprovning på Livets Goda redaktionen
854