Hem NyheterNyhet WB Omnipollo öppnar upp sitt första egna bryggeri i Stockholm

Omnipollo öppnar upp sitt första egna bryggeri i Stockholm

av Christoffer Enquist

Mikrobryggeriet Omnipollo har tagit över en kyrka i Sundbyberg och öppnar nu upp sitt första egna bryggeri. Bryggeriet ska bli Omnipollos egna experimentverkstad.

Omnipollo

Omnipollo är ett svenskt mikrobryggeri som grundades 2010 av bryggaren Henok Fentie och konstnären Karl Grandin. Sedan starten har Omnipollo etablerat ett namn som ett av de mest innovativa ölföretagen i världen och tilldelats flera globala utmärkelser. Tidigare har Omnipollo bryggt på kontrakt, vilket innebär att de hyrt in sig hos befintliga bryggerier för att producera ölen. Den löpande produktionen sker idag på cirka 8 bryggerier runt om i världen.

Nu kan Omnipollo avslöja att de tagit över en före detta kyrka i Sundbyberg och öppnar upp sitt första egna bryggeri. Kyrkan har tidigare använts som just bryggeri. Idag har bryggeriet en begränsad bryggkapacitet, Omnipollos plan är att investera i bryggeriet för att få upp produktionen med fem gånger vad den är idag. I och med övertagandet av kyrkan i Sundbyberg får Omnipollo sitt första egna hem, ett hem de vill utveckla till en experimentverkstad utan motstycke. Tanken är att bryggeriet ska vara en plats där Omnipollo kan bjuda in bryggare från hela världen, bryggare som välkomnat dem med öppna armar under de 10 första åren.

– Vi har letat efter en lokal i nästan 3 år. Karl Grandin hade en utställning i kyrkan 2019, och hela Omnipolloteamet kände direkt att det som Sundbyberg Köksbyggeri hade byggt upp tillsammans med Det Nya Museet var besläktat med det vi gör och brinner för, öl och konst. Vi bryggde en självlysande öl i kyrkan och pratade framtid, 6 månader senare står det klar att vi tar över. Vi hoppas utveckla denna fantastiska plats och tror det kommer att tisslas om den i hela världen.” säger Henok Fentie, grundare Omnipollo.

Den första kommersiellt tillgängliga ölen från Omnipollos nya bryggeri beräknas att nå allmänheten i april, lagom till att Omnipollo flora öppnar upp för sommaren i Humlegården i Stockholm.

RELATERAD LÄSNING