Hem Vinvärlden One – när en mästerlig vinmakare får sätta sin prägel på vinet!

One – när en mästerlig vinmakare får sätta sin prägel på vinet!

av Niklas Jörgensen

Lake Doctor kallas den. Vinden som sveper in över vingårdarna i Langhorne Creek och kommer från Lake Alexandrina, en sötvattensdepå som kyls ner av den Antarktiska oceanen. Mellan vinrankorna och vattendepån finns inget som mildrar vindarna vilket innebär att regionen dramatiskt påverkas och ser betydligt kyligare klimat, inte minst nattetid när temperaturen kryper neråt. Och det är precis detta som gör vinerna från Langhorne Creek så fräscha och förklarar varför en Australiens främsta vinmakare, Ben Glaetzer, föll för området och etablerade sitt Heartland här för drygt två decennier sedan. I mitt glas, toppvinet One!

Ben Glaetzer associeras främst med Barossa och distriktet Ebenezer varifrån han hämtar druvorna från riktigt gamla rankor. Amon-Ra är ikonvinet som nu har sin trogna följarskara världen över. Färre känner däremot till Bens projekt i Langhorne Creek även om det nu varit med ett bra tag men så fort du provar märker du att vinerna härifrån bär hans signum. Det är kul att dricka Ben Glaetzers viner; de är moderna i sitt anslag men aldrig tråkiga och aldrig utan en känsla för platsen. Det märks extra tydligt i premiumvinet One där cabernet sauvignon och shiraz möts i ungefär lika stora delar och får sin lagring i såväl franska som amerikanska fat.

Niklas om 2018 Heartland One

I toppvinet One möts cabernet sauvignon och shiraz och jag gillar det skarpt, inte minst hur generositeten tyglas och får ett närmast svalt uttryck. Björnbär, vildhallon och svarta vinbär väller ur glaset, backas upp av fatkryddiga toner, violpastill, mynta och det moderna anslaget är väldigt snyggt. Ett vin som fyller gommen men som ändå gör det på ett finessrikt vis, ja det gillas skarpt och såväl frukt, tanniner och alkohol lindas in formidabelt. Fräschören står i centrum och följer med dig hela vägen i den långa finalen. Gott nu men utvecklas såklart om man föredrar mognadstoner.

93 LGP

One kostar 399 kronor och flaskan (75 cl, 15%) har artikelnummer 2511. Vinet lanseras idag, den 1 september, och finns i skrivande stund i 32 Systembolagsbutiker.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING