Operakällaren tappar sin stjärna

Livets Goda 16 Mar, 2010
Mat och Restaurang Idag tillkännagavs vilka svenska krogar som tilldelats de åtråvärda stjärnorna i Guide Michelin. Glädjande är att Stockholm fortfarande kvarstår som enda nordiska huvudstad med två tvåstjärniga restauranger då Frantzén/Lindeberg fick sin andra.
"Uppseendeväckande är att hyllade Operakällaren, som senast för en vecka sedan blev Sveriges bästa krog i White Guide, tappade sin. Stefano Catenacci som varit köksmästare på Operakällaren sedan 1996 fick en stjärna i guiden redan 1998. Han har senaste åren haft en uttalad strategi att förvärva ännu en, något som i dagsläget tyvärr känns avlägset. Även Leijontornet blev av med sin stjärna i år. De svenska restaurangerna som tilldelats stjärnor i Guide Michelin Main Cities of Europe 2010 är: Två stjärnor: Frantzén/Lindeberg Mathias Dahlgren Matsalen En stjärna: Mathias Dahlgren Matbaren Esperanto Fredsgatan 12 Lux Stockholm Kock & Vin Sjömagasinet 28+ Fond Basement Dessutom har fyra nya restauranger fått utmärkelsen BibGourmand: Brasserie Bobonne Den Gyldene Freden Sjögräs Familjen Följande kriterier ligger bakom stjärnorna: Tre stjärnor betyder att en restaurang är ""värd en resa i sig"". Två stjärnor betyder att restaurangen är ""värd en omväg"". En stjärna betyder att det är en ""exceptionellt bra restaurang i sin kategori"". Dessa moment bedöms: Kvaliteten på råvarorna. ”Hantverket” – dvs smaken och tillagandet. ”Personligheten” – dvs hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck. Värde för pengarna. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen. Guide Michelins Main Cities of Europe är en stadsguide. Det innebär att bara hotell och restauranger som ligger i storstäderna bedöms. Högklassiga krogar som exempelvis Oaxen Krog utanför Mörkö en dryg timme från Stockholm kan därför aldrig få någon stjärna."

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet