Hem Vinvärlden Opus One

Opus One

av Livets Goda

1979 var den första årgången av vinet som skulle uttrycka det bästa av två vinvärldar och en del har ändrats sedan första årgången, men stilen är likväl oerhört konsekvent. Det första Opus One-vinet var en blend av Mondavis främsta fat, utvalda gemensamt av vinmakarna från respektive vineri, till att idag vara ett fristående vineri med egna vingårdar. Opus One äger fyra olika vingårdslägen, bland annat en ansenlig del i den klassiska To Kalon och man odlar de fem Bordeaux-druvsorterna cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot och en mindre mängd malbec. Proportionerna har ändrats under åren och givetvis beroende på växtsäsongen samtidigt som tiden på fat reducerats något. Idag ligger Opus One runt 18 månader i fransk ek. Sedan 1993 gör man även ett andravin Overture som intressant nog är en blend av flera årgångar.

Opus One’s Charlie Matthews är på Sverigebesök och med sig har han 2007, 2009, 2013 & den 2014 som nu lanseras av toppvinet i Sverige. Även årgångsblenden Overture serveras. Samtliga viner är imponerande på sitt sätt och skillnaderna finns definitivt där, 2007:an sänder exempelvis ut betydligt mer Bordeaux-vibbar än den maffiga och täta 2013. För att inte tala om Overture som nästan får en att associera till klassisk Bordeaux-blend.

Provade viner

95 LGP 2007 Opus One Ett superelegant vin med begynnande utveckling. Här dyker det upp klassisk cigarrlåda, svarta vinbär, läder, varm jord och en liten örtbukett i bouqueten som startar väldigt europeiskt för att sedan visa upp mer solmogna drag. Smaken är som sammet och tanninerna fint mogna. Syran imponerar trots att Opus One under året gav sig på att försöka undvika konstbevattning helt och hållet, den varma växstäsongen till trots. Tät smak med ceder, svarta vinbär och en liten gräsighet Långt och snyggt avslut.

94 LGP 2009 Opus One Om 2007:an flörtade med Bordeaux så är det inget snack om att nollnian har mer Napa i sig. Bouqueten är ännu ungdomlig med generösa toner av blåbär, mörka körsbär, svarta vinbär och nyvässad Faber-Castell. I gommen en rejäl tanninstruktur, bra uppbackande syra och frukten är riklig. Här dyker myntan upp, likaså sötlakritsen och vinet är helt enkelt mer voluminöst. Lång, kvardröjande final. En smaksak vilket man föredrar av 2007 och 2009 men den senare kommer aldrig ha elegansen från 2007:an.

96 LGP 2013 Opus One En ynnest att få prova redan idag men det här är provningens tuffing och ett vin med 30+ år i sig. Den som ändå fick prova denna igen 2047! Bouqueten är i dagsläget nästan intensivt tät även om det aldrig blir svårdoftat. Här finns körsbärspralinen, cederkaraktären, gräsigheten, faten och den varma jorden. I gommen är det en imponerande struktur med massiv strävhet, precis syra och slösaktiga mängder mörka bär. Ett stänk humus, gräs, ceder och vanilj. Vill man kan man säkert räkna till över en minut i eftersmak. Ett stort vin men ack så ungt.

96 LGP 2014 Opus One Den årgång som nu kommer i begränsad mängd till Sverige är ett minimästerverk i finess. Galet ung såklart men redan nu så vacker i den klingande rena frukten och med intelligent bruk av faten. Här finns en liten blommighet, viol, och de mörka bären har något nästan flyktigt över sig som är väldigt tilltalande. Smaken är ungdomligt tät med stram mörk frukt, gräs, fat och viol. Lång, finessrik eftersmak redan nu och känslan är att det här blir ett vin som den gamle Baronen skulle gillat lite extra.

92 LGP Overture En helt annan stil som definitivt får en att associera till klassisk, lite slankare Bordeaux. Faten är sannolikt äldre i och med att dessa endast är försiktigt med i bakgrunden och bjuder på en skön tobakston. En del ceder, svarta vinbär, nyslaget gräs och blomstjälkar i bouqueten. Smaken har inte samma intensitet men saknar inte fokus för det, tvärtom så är det ett vin med tanninstruktur och precision i syran. Svarta vinbär, ceder, örter och en varm jordighet. Känns väldigt tillgängligt men har flera år i sig om man vill lagra ytterligare. Ett riktigt bra restaurangvin. Lanseras i Sverige för restaurang först och främst.

Importör i Sverige är Carovin. Vid intresse så kontakta importören för mer information kring pris och tillgängligheten av 2014 Opus One och Overture.

[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/teckna-prenumeration-pa-livets-goda-eller-varfor-inte-ge-bort-lite-god-lasning-i-julklapp]

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING