Hem NyheterVinnyhet Orangegutang by Leth – Publik, orange nyhet

Orangegutang by Leth – Publik, orange nyhet

av Livets Goda

Familjeegendomen Leth blott några mil nordväst om huvudstaden Wien och i vinregionen Wagram, har med sina viner på riesling och grüner veltliner blivit en stor och välförtjänt succé i Sverige, inte minst för vinernas quality price ratio. Något som gör odlingarna i Wagram så speciella är den lössrika jorden, en nermald bergart som bidrar till lätta och fruktiga viner. Livets Goda har nu provat senaste nyheten på Systembolaget – Orangegutang 2023.

Framgångssagan för familjen började under 60-talet med Franz och Barbara Leth, vilket förvaltades vidare av sönerna Franz och Erich över under 80-90-talet. Idag är det tredje generationen Franz Junior som sakta men säkert tagit över rodret och nu både förvaltar arvet och arbetar med utveckling av vingården, vilket detta vin är ett exempel på. Vingården är sedan länge certifierad för hållbar produktion genom Certifierat Sustainable Austria och vinet, byggt på riesling, grüner veltliner, gelber muskateller och roter veltliner, kommer i en lättviktsflaska för att främja ett lägre klimatavtryck.

Orangegutang

Livets Goda om Orangegutang by Leth

Denna nyhet från Weingut Leth är ett ekologiskt naturvin som är ofiltrerat och gjort med så lite påverkan från mänskliga händer som möjligt. Druvblenden består av riesling, grüner veltliner, gelber muskateller och roter veltliner vilket ger ett avtryck med fin syra, citrusdraperade mineraler, mandariner, aprikos, apelsin, torkade örter. Strukturen är stram och torr samtidigt som frukten skänker generositet. Det är en balansakt av publik charm och seriös elegans i gott utförande. Ett passande sommarvin för både mingel och tilltugg.

86p

Orangegutang by Leth
Nr 71105 (750 ml) 13%, 139 kr
Österrike

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>

RELATERAD LÄSNING