- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Oregon – en perfekt plats för vinodling

Oregon som vinproducerande delstat går tillbaka till mitten av 1800-talet om än i småskalig upplaga. Även efter förbudstiden så var det få vinerier som etablerades och de flesta fokuserade på fruktviner eller vin på annat än den europeiska vinrankan, vitis vinifera. Men på 1960-talet så började det hända saker i delstaten och pionjärerna kom ofta från andra stater, inte minst Kalifornien och det började växa fram en tro på pinot noir som ypperlig för Oregon. När en Oregon-pinot noir placerade sig högt upp i en stor provning i slutet på 70-talet bland idel franska kända namn så insåg allt fler potentialen och idag finns en mångfald av boutiquevinerier i delstaten, med mer än 100 olika druvsorter på repertoaren!

Oregon består idag av en uppsjö olika AVA vilket betyder American Viticultural Area, ett slags appellationssystem där varje  region har sin geografiska begränsning men även klimat och som särskiljer det från omgärdande regioner. Varje AVA i Oregon har sina unika förutsättningar. Även om Oregon idag är hem för allt från arneis till zinfandel så är det pinot noir som satt tonen och blivit delstatens signum med cirka 60% av produktionen. Den förlängda växtsäsongen som många AVA åtnjuter tillsammans med varma dagar och kalla nätter ger druvan perfekta förutsättningar och förklarar dess popularitet. Näst mest odlad är pinot gris med cirka 13% av produktionen. Idag finner vi mer än 900 vinproducenter i Oregon och en majoritet kan betraktas som boutique-vinerier med endast ett fåtal tusen lådor i årlig produktion. Faktum är att 75% av Oregons vinerier producerar färre än 5000 lådor per år.

Oregons 21 olika AVA

Intressanta fakta om Oregon

www.oregonwine.org

Bilder: Oregon Wine