Hantverksdrycker är sedan ett antal år tillbaka på stark frammarsch världen över och inte minst inom ölbryggeribranschen har utvecklingen varit explosionsartad. Även de starkare dryckerna har fått se sin beskärda del av
personliga och mer karaktärsfyllda produkter men om sanningen ska fram så har vi på Livets Goda också provat en hel del småskaligt som inte imponerat. Litenheten korrelerar nämligen inte automatisk med kvalitetsbegreppet utan kunskap, erfarenhet och utbildning väger tungt i sammanhanget. Och det märker vi tydligt när Oslo Håndverksdestilleri som blott existerat sedan 2015 hamnar i våra provningsglas. För skickligheten är på en mycket hög nivå och när det kommer till akvavit så är det redan ren och skär världsklass.
Text: Niklas Jörgensen Foto: Oslo Håndverksdestilleri
Precis som fallet var i Sverige så förvärvade den norska staten och dess monopol de inhemska producenterna och 1927 försvann den sista oberoende firman. Idag är det annat ljud i skällan och bland annat uppmuntrade det Marius Vestnes, Marcin Miller och Martin Krajewski till att 2015 etablera Oslo Håndverksdestilleri i de östra delarna av huvudstaden, det första i Oslo på 91 år. I en gammal klassisk tegelröd industrilokal har de sin verksamhet där det destilleras till framförallt akvavit och gin men man har även lanserat lite udda tappningar såsom björksavslikör och så då husets finns bitter. Oslo Håndverksdestilleri håller en mycket hög klass rakt genom portföljen och inte minst spriten är av fenomenal klass. Många av de örter, växter och rötter som man kryddar med hör hemma i den nordiska faunan, som maskros exempelvis, och detta kombineras med en lång akvavittradition i Norge där fatlagringen var och är en viktig del i processen.
Fler av produkterna vilar uppåt året i ekfat och i fallet Fjæra rosé gin så är det till och med rödvinsfat från appellationen Saint-Emilion i Bordeaux som skänker karaktär. Oslo Håndverksdestilleri producerar sprit som är multifunktionell. Akvaviten är väl genomtänkt och gör sig precis lika bra på egen hand som till mat. Inte minst Akevitt Blank har fått en extra nyans av enbär vilket är tänkt att uppmuntra den växande cocktailscenen där just akvavit är en bas. Även företagets två gin andas lika mycket avec som drinkingrediens.
Livets Goda har provat genom destilleriets produkter och det är imponerande hög nivå rakt igenom. Fler av nedan nämnda drycker finns i Systembolagets sortiment så varför inte ta en närmare titt på den norska destilleriscenen anno 2018?
Akevitt, 94 LGP
KRYDDAT BRÄNNVIN / NORGE / OSLO HÅNDVERKSDESTILLERI / 700 ML / NR 32586 / 429 KR
Fatlagrat och brännvin är en kategori där Norge intar toppositionen och den här tronar kanske överst av dem alla. Det är komplext och varje gång du sniffar på akvaviten dyker nya subtila hintar fram av diverse örter. Och maskros, det är första gången vi noterar ogräset nummer ett göra direkt nytta istället! I övrigt; krondill, lakrits, lite kummin och maskros förenas i en intensiv, elegant och tät akvavit med rondör och renhet av rang.
Vidda, 93 LGP
GIN / NORGE / OSLO HÅNDVERKSDESTILLERI / 700 ML / NR 32591 / 399 KR
Vare sig det är gin, akvavit eller bitter så är kännetecknet det samma i destilleriets samtliga produkter; renheten i spriten. Det blir extra tydligt även i deras mer klassiska gin där enbären tillåts vara i förarsätet, precis som vi vill ha det, men där medpassagerarna skänker extra djup, inte minst citrusnyanserna. Dessutom fångar vi upp en skogig känsla och även ett stänk bittert. Är det kinin rentutav?
Fjæra rosé gin, 93 LGP
GIN / NORGE / OSLO HÅNDVERKSDESTILLERI / 700 ML / INTE TILLGÄNGLIG PÅ SB
Det är klart att de Bordeauxälskande norrmännen ska lagra sin gin i rödvinsfat från Saint-Emilion. Tillsammans med norska hallon så är kombinationen riktigt lyckad med rödbäriga nyanser, fin enbärsarom och intensitet. En konnässörsprit som aldrig hänfaller till sötman utan förblir distinkt i sin karaktär. I sanning en hantverksgin och en av de absolut bästa pink gin-inspirerade vi provat.
Bjørkesevje Akevittlikør 2018, 91 LGP
LIKÖR / NORGE / OSLO HÅNDVERKSDESTILLERI / 500 ML / INTE TILLGÄNGLIG PÅ SB
Bara att komma på idén är ju häftig i sig, björksavslikör. Resultatet är synnerligen lyckat och saven lyckas få fram en vanilj- och arraksliknande doft och smak som lierar fint med den tillsatta honungen. Fin rondör, behaglig sötma, kryddiga undertoner och en ren morgondaggskänsla. Saven är blandad med 60-procentig sprit och har sedan mognat ett år på ekfat innan honung och uttunning till 25 procents styrka. 1,000 flaskor producerade.
Norwegian Bitter Marka, 93 LGP
BITTER / NORGE / OSLO HÅNDVERKSDESTILLERI / 500 ML / NR 32588 / 259 KR
Fatlagrad norsk bitter som får oss att associera till såväl vermouth som Fernet Branca. Men den här är mer transparent än den sistnämnda och dessutom bra mindre söt vilket är ett kvalitetstecken. Inget att dölja här inte. 16 växter har använts och tillsammans med honung och fatlagring har det resulterat i en elegant bitter
med blommighet, bra beska och örtighet i en lätt fatoxiderad stil som vi gillar skarpt.
Akevitt Blank, 95 LGP
KRYDDAT BRÄNNVIN / NORGE / OSLO HÅNDVERKSDESTILLERI / 500 ML / NR 32584 / 279 KR
Det måste bara sägas direkt; Akevitt Blank är fenomenalt snygg och delikat kryddad i en stil som andas den renaste sprit du kan tänka dig. Intrycken är många och den nyanserade örtigheten med enbär i spetsen möts av en smeksam gomkänsla och blott en förnimmelse av sötma. Dessutom snålar man inte med styrkan, 45%, vilket är värt en eloge i sig för det stärker enbart intrycken. Inslaget av enbär har destilleriet haft en baktanke med – uppmuntra bruket av bra akvavit som drinkbas. Och det lär säkert fungera strålande som substitut till en gin men
renheten återigen gör att vi gärna njuter av denna som en bättre avec. Wow!
Svensk importör är Cask Sweden AB
En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor.
|